EK-wedstrijd

Activisten grijpen kans bij grote evenementen: 'Het is ordeverstoring'

16 juni 2021 15:30
Een activist kwam tijdens het EK-duel tussen Frankrijk en Duitsland het veld op vliegen Beeld © ANP foto

Tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk kwam er een paraglider van Greenpeace het veld op vliegen. De activist gebruikte de voetbalwedstrijd om te protesteren tegen oliegiganten. Hij scheerde lukraak langs het publiek en stortte neer op het veld. Grote evenementen worden vaker gebruikt om aandacht te vragen voor bepaalde doelen door activisten.

De laatste jaren wordt dat steeds minder gewaardeerd en proberen zenders het zo min mogelijk in beeld te brengen. Zo ook de UEFA: er werd net op tijd geschakeld.

'Smaakmakers van onze samenleving'

Iemand die zelf zo'n stunt uithaalde is Willibrord Frequin. Hij probeerde via een parachutesprong het Big Brother-huis binnen te dringen in 1999. "We probeerden mensen te choqueren, dingen doen die opvielen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Greenpeace maakt excuses voor parachutist op veld: 'Niet de bedoeling'

Willibrord Frequin probeerde in 1999 met een parachutesprong het Big Brother huis in te komen Willibrord Frequin probeerde in 1999 met een parachutesprong het Big Brother huis in te komen

De actie die plaatsvond tijdens de EK-wedstrijd vindt hij prachtig. "Dat zijn de smaakmakers van onze samenleving. Zelf ben ik ooit van de Eiffeltoren afgesprongen, toen ben ik niet gearresteerd. Maar in Tokio heb ik ook zo'n actie gedaan en ben ik wel gearresteerd."

Zo'n actie zal hij in de toekomst niet opnieuw ondernemen. "Ik heb het inmiddels wel afgeleerd, het is zo'n zenuwwerk. Het is heel slecht voor je hart. De euforie en de aandacht ook. Maar wat die jongen gedaan heeft is prachtig."

Niets laten zien

Maar de mensen die achter de schermen werken bij uitzendingen van dit soort grote evenementen zijn er minder blij mee. Om direct te kunnen reageren op dit soort situaties zijn de betrokkenen altijd alert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste cruiseschip weer in Venetië: geen feest, maar fel protest

"Bij grote evenementen zoals het songfestival wordt het besproken wat te doen bij noodsituaties", vertelt regisseur Marnix Kaart aan EditieNL. Dit is volgens hem vrij simpel. "Het niet laten zien. Hoe vaker je het laat zien, hoe meer andere mensen worden aangemoedigd om zoiets ook te doen. En je wilt het juist ontmoedigen."

Dat er gisteren werd weg geschakeld is protocol volgens Kaart. "Ik heb meegemaakt bij het songfestival dat we een avond lang hebben besproken wat te doen in welke situatie. Ik weet naar welke camera's ik moet schakelen. Er zijn vaak ruime camera's waar je niks op ziet."

Geen zuurstof geven

Ook Sietse Bakker, uitvoerend producent bij Eurovisie, weet hoe belangrijk deze voorbereiding is. "Het is net als met hackers. Het is een beetje een kat-en-muisspelletje, je hebt maar een gek nodig die het in zijn hoofd haalt en op zoek gaat naar een poging", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snacken door Oranje: waarom we zo veel eten tijdens een EK-wedstrijd

Bij het songfestival komen verschillende soorten protest voor. "Je hebt bijvoorbeeld demonstraties buiten. Daar is het protocol van dat je er eigenlijk niet over praat. Om die mensen geen zuurstof te geven."

Protest van binnenuit

Ook binnen kunnen er protesten plaatsvinden. "In Kiev in 2017 tijdens het optreden van de winnaar van het voorgaande jaar, kwam er een man al streakend het podium op. Iemand wordt dan vakkundig van het podium geplukt en overgedragen van de politie. Het is een vorm van ordeverstoring."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proteststem op rechts-radicale AfD: 'Dit is ons land'

"Wat ook wel interessant is: je hebt protest van buiten, maar het wordt ingewikkeld als je protest van binnen hebt." Dit is wanneer bijvoorbeeld artiesten een statement maken tijdens de show. Dit gebeurde in 2019 toen de IJslandse band Hatari een Palestijnse vlag tevoorschijn haalde. "Daar is het platform niet voor bedoeld."

Reactie Greenpeace

Andy Palmen, interim directeur van Greenpeace, vertelt aan EditieNL dat de actie die plaatsvond tijdens de wedstrijd gisteravond is mislukt. "Het is verschrikkelijk als mensen gewond raken door iets wat wij doen. Wij staan voor veiligheid en een duurzame wereld en dan is dit het laatste wat je wilt."

De actie ging volgens hem mis vanwege technische problemen. "De piloot moest een noodlanding maken. We wilden een zachte bal naar beneden laten glijden met een tekst erop. Het was een ludieke actie, maar die is mislukt."

Palmen verklaart dat Greenpeace altijd erg kritisch is als het aankomt op bepalen welke acties gevoerd mogen worden. "Daarom is het heel zuur dat het nu is misgegaan." Vooralsnog moedigt Greenpeace mensen aan om actie te voeren. "Ook bij grote sportevenementen. Maar als je ziet dat mensen hier nu de dupe van zijn. En gewond zijn, dan moet je excuses aanbieden en even stil zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore