GPS-tracker

De route van afval in zee volgen: 'Komt bijna altijd op Noordpool terecht'

16 juni 2021 13:35 Aangepast: 17 juni 2021 12:46
Eelco Leemans met de capsule en de GPS-tracker op zee Beeld © Arctic Marine Litter project

Niet zo gek dat we ons massaal naar het strand verplaatsen met deze zomerse temperaturen. We ruimen alleen niet altijd ons afval op. Maar waar blijft onze troep dan? Wageningen Universitity & Research (WUR) en PAME, een internationale organisatie, hebben een boei met GPS-tracker in zee geworpen om de route die Nederlands afval aflegt in zee te onderzoeken.

De GPS-tracker die in de boei zit, geeft twee keer per dag een update over waar hij zich bevindt. 31 mei hebben de onderzoekers de capsule te water gelaten in de buurt van Texel. "Nu kunnen ze goed zien waar de boei, die symbool staat voor plastic afval, zich naartoe verplaatst. Zo maken we het begrijpelijk voor de mensen", vertelt Eelco Leemans, onderzoeker Arctic Marine Litter project van de WUR aan EditieNL.

Windrichting bepaalt

Waar afval heen drijft wordt gedeeltelijk door de stroming bepaald maar ook door de wind, volgens Leemans. "De windrichting is de afgelopen tijd alle kanten opgegaan, dus de capsule ging ook alle kanten op. Eerst was hij op de Noordzee en nu dwaalt hij af richting Texel", vertelt hij, "Als de wind nu vanuit het westen opkomt, heb je kans dat hij in Texel aanspoelt. Wind van het zuiden? Dan dobbert hij misschien wel door richting het noordelijk poolgebied."

Het kaartje van de route die de boei heeft afgelegd Het kaartje van de route die de boei heeft afgelegd
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plasticsoepruimer Slat gaat met vervuiler Coca-Cola rivieren schoonmaken

Volgens oceanograaf en klimaatwetenschapper Erik van Sebille van de Universiteit Utrecht is dat een heel logisch scenario: "Als plastic in de zee komt en in de zee blijft drijven, dan is het bijna zeker dat het in het poolgebied belandt", vertelt hij aan EditieNL. Als het afval afbreekt, zinkt het naar de bodem. Een andere optie is dat het afval aanspoelt in Denemarken of aan de fjorden van Noorwegen, zegt Van Sebille.

De kans dat het afval in België of Frankrijk terecht komt is bijna nihil. De waterstromingen gaan namelijk richting het noorden, legt de oceanograaf uit. "Het is heel moeilijk te voorspellen wat het plastic afval precies doet, daarom is dit experiment heel erg nuttig."

Gevaar van plastic

Bovendien is het goed om te weten of er zogenoemde 'hotspots' zijn waar afval waarschijnlijk terechtkomt. Dan moeten we daarnaartoe om het op te ruimen. "Plastic dat op het strand ligt, blijft daar niet oneindig. Met de volgende stroom wordt het zo weer meegenomen. Het is makkelijker om het van het strand af te halen, dan de oceaan op te gaan", zegt Van Sebille.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plastic soep: bedrijf maakt kantoormeubelen van afval uit de gracht

Inmiddels weten we dat de aarde – zeker het noordpoolgebied – kampt met de gevolgen van klimaatveranderingen. "Als we niks doen, eindigt plastic uiteindelijk in het Noordpoolgebied. Dat is een uniek ecosysteem dat enorm onder druk staat. Bovendien brengt het diersoorten enorme schade toe. Het is waarschijnlijk dat ons plastic het laatste duwtje geeft waardoor diersoorten uitsterven", vertelt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore