Koninklijke Jagersvereniging

Aantal jonge jagers schiet omhoog: 'Het gaat om respect tonen'

19 juni 2021 11:00 Aangepast: 19 juni 2021 14:04
Koen is jager Beeld © EditieNL

De Koninklijke Jagersvereniging is aan het verjongen. De vereniging leidt dit jaar meer jagers tussen de 18 en 36 jaar op dan ooit. Van de ongeveer duizend beschikbare plaatsen is meer dan de helft bezet door iemand uit deze leeftijdsgroep. Het is voor het eerst in zestien jaar dat deze groep in de meerderheid is.

De opleiding startte vorig jaar. In april en mei van dit jaar deden de cursisten theorie-examen en deze week zijn de drie wettelijk verplichte praktijkonderdelen van het jachtexamen van start gegaan. Nieuwe jagers van tussen de 18 en 36 jaar maken daarmee 55 procent van de cursisten uit. In 2019 lag dit percentage nog op 50 procent. 

Bij de vereniging merken ze dat jagen meer in trek is bij jonge mensen. "De jongeren die ik spreek zien het voornamelijk als een manier om een alternatief te vinden voor gangbare veehouderij en om erachter te komen waar je voedsel nou echt vandaan komt", vertelt jager Koen van Weelden aan EditieNL.

Jager word je niet zomaar

Om een jachtdiploma te halen moet je slagen in vier onderdelen. Ten eerste de theorie, de wetten waar je je aan moet houden tot de kennis van flora en fauna. Hierop volgt het hagelschieten, waarin je leert hoe je veilig met hagel moet leren omgaan en schieten. Die oefen je door kleiduiven te schieten en gebruik je om gevogelte en kleine dieren te schieten.

Daarna ga je verder naar het kogelschieten, waarin je leert hoe je veilig met kogels moet omgaan en schieten. Dit leer je door op schijven te schieten en gebruik je om groter wild te schieten. En tot slot krijg je de jachtpraktijk, waarin je alles wat je hebt geleerd op een veilige manier in het echt moet gaan toepassen. Op dit onderdeel zakken de meeste deelnemers.

Geen plezierjacht

Van Weelden vindt het goed om te zien dat jongeren zich meer zijn gaan interesseren in de jacht. "Waar ik wel een beetje tegenop zie is het kleine groepje jagers dat het er even bij doet, maar die zijn er altijd." Het doden van dieren doe je volgens Van Weelden namelijk niet voor je plezier. "Het gaat bij de jacht om het respect dat je toont. We bewijzen dan ook bij geschoten wild de laatste eer", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutter mag met luchtbuks op ratten jagen binnen bebouwde kom in Berg en Dal

Hierbij doet de jager een takje of blad in de bek van het geschoten dier. "Het gaat er hierbij om dat je stilstaat bij het dier dat je geschoten hebt. Als ik ga schieten en ik denk er niet bij na, zou ik gelijk stoppen."

Schadebeperking

Het is ook niet het geval dat er in wilde weg geschoten wordt. "Er zijn genoeg regels waar we ons aan moeten houden. Het gaat voornamelijk om schadebeperking." Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het schieten van ganzen die schade aanbrengen aan de akkers van boeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drone redt acht reekalfjes van dood door maaimachine

Reactie Partij voor de Dieren:

Leonie Vestering, kamerlid voor Partij voor de Dieren laat aan EditieNL weten dat de partij tegen jachtverenigingen is en dat zij het toenemende aantal jonge jagers zien als een negatieve trend. Zij nemen daarbij ook de cijfers met een korrel zout.

Vestering verklaart dat jagen niet gezien zou moeten worden als alternatief voor de bio-industrie. Een betere optie is volgens haar het worden van vegetariër of veganist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore