Glitter en leuke printjes

Mondkapjesplicht mogelijk eerder afgeschaft: 'Zal in straatbeeld blijven'

15 juni 2021 17:30 Aangepast: 15 juni 2021 17:38
Rob en Celine verkopen mondkapjes Beeld © EditieNL

Is het einde van de mondkapjesplicht in zicht? Als het aan meerdere OMT-leden ligt wel. Zij verwachten dat we sneller dan verwacht afscheid kunnen nemen van de mondkapjesplicht in publieke binnenruimten, omdat er nu massaal gevaccineerd wordt en de infectiecijfers dalen. Toch zullen er ook mensen zijn die het mondkapje blijven dragen.

Officieel staat het afschaffen van de mondkapjesplicht pas als een van de laatste versoepelingen op het programma. Dat zou betekenen dat Nederlanders de hele zomer een mondkapje moet blijven dragen in bijvoorbeeld winkels of restaurants.

Mondkapjesmode

Voor verschillende ondernemers was deze plicht een zegen. Zo ook voor de Mondkapjeskoning uit Rotterdam. Rob en Celine verkochten voorheen al hype-items en wisten met de mondkapjesplicht dus wel raad.

En ondanks dat het einde in zicht is, verkopen zij nog lekker door. "Want voorlopig is de verplichting nog geldig", vertelt Celine aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal besmettingen blijft dalen, laagste aantal in negen maanden

Het aanbod aan mondkapjes is erg breed bij de Mondkapjeskoning. "We hebben gewoon de zwarte maar ook met leuke printjes en teksten", vertelt Rob. "Bijvoorbeeld Hup Holland Hup of 'tis dat het mot." En juist deze opvallende kapjes verkopen goed.

Ingeburgerd

Wat hen betreft zal het mondkapje nog niet uit het straatbeeld verdwijnen wanneer de verplichting vervalt. "Het blijft altijd. Ik zie nu al mensen op straat die ze gewoon buiten dragen terwijl dat niet hoeft. Dus ik denk dat het echt wel blijft bestaan."

Na meer dan een jaar mondkapjesplicht zijn we er ook grotendeels aan gewend. Toch is het dragen ervan niet volledig ingeburgerd. "Het lastige bij inburgeren is dat het vaak alleen werkt als het ons niet is opgelegd", vertelt cultureel antropoloog en filosoof Rik Roelfzema aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baas LCH: 'Sywert noemde mondkapjes het nieuwe goud'

Het dragen van een mondkapje wordt ons verplicht. "Dus dat betekent dat als de plicht eraf gaat, dat veel mensen hem niet zullen blijven dragen. Dat zijn vooral de mensen die het als een symbool van vrijheid zien, als het mondkapje niet meer verplicht is."

Symbool

Toch zal een deel van de mensen het wel blijven dragen. "Dat zijn vooral de bange mensen, die het mondkapje zien als een symbool van bescherming. Het mondkapje heeft ons laten zien dat het ons beschermt. Ik denk dat als de griepgolf begint in 2021, dat mensen echt weer met een mondkapje in de trein zitten. Zij willen niet ziek worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaans congreslid Greene: 'Sorry voor vergelijking mondkapje en Jodenster'

Voor sommige mensen staat het mondkapje dus symbool voor angst. "Het beschermt ons. Voor bijvoorbeeld mensen met smetvrees is dit een zegen. Het was opeens super goed gedrag om een mondkapje te dragen."

Blijven dragen

Of je na de pandemie je mondkapje blijft dragen hangt volgens Roelfzema erg samen met wat voor karakter je hebt. "Het vertelt iets over: ik wil vrij zijn of ik wil beschermd zijn. Het zijn diepere waarden."

Dus volledig ingeburgerd is het mondkapje niet. "Inburgeren werkt vaak als het iets is wat ons ten behoeve heel goed uitkomt. Dat ligt dus bij het mondkapje wat lastiger. Inburgeren werkt alleen als de voordelen voor mensen groter zijn dan de nadelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore