Het is een moeilijke afweging voor veel horecaondernemers. Zijn ze net maandenlang dicht geweest, is het misschien beter voor ze om alweer de deuren dicht te houden. Ze lopen nu namelijk het risico - bij te veel gasten - zoveel geld te verdienen dat het invloed kan hebben op de coronasteun die ze hebben ontvangen. Hoe zit dat?
Horecaondernemers konden tijdens de coronacrisis steun van de overheid krijgen. Maar nu ze weer omzet draaien, lopen zij het risico dat ze te veel verdienen en deze steun misschien moeten terugbetalen. En dat geld kunnen ze eigenlijk niet missen.
Lang genoeg dicht
De tent weer sluiten om te voorkomen dat de omzet te hoog wordt, is dan een optie. Maar niet alle horecazaken sluiten de deuren voor subsidie. Eethuis Twintig in Tilburg vindt dat het lang genoeg heeft geduurd en blijft iedere dag open voor gasten. "We hebben de afgelopen maanden rekening gehouden met het heropenen van onze zaak in de zomer. Daarom hebben we extra geld aan de kant gezet, zodat we de steunkosten weer kunnen terugbetalen mocht dat nodig zijn", vertelt Thomas Inderfurth van het eethuis aan EditieNL.
Deuren sluiten
Steun terugbetalen als je eindelijk weer genoeg omzet draait, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een verkeerde prikkel vanuit de regering, laat directeur Dirk Beljaarts weten aan EditieNL. "Oneigenlijk gebruik van steungeld keuren wij af, maar als sommige ondernemers besluiten om deze maand een of meerdere dagen hun deuren te sluiten, is dat een noodmaatregel. We begrijpen dan de keuze om het op deze manier te doen", vertelt hij.

Omzet is geen winst. Zo lang die coronamaatregelen er zijn, is het onmogelijk om winst te draaien, volgens horecaondernemer Khalid Oubaha. "We dragen straks een heleboel bakstenen aan schulden mee, zeker als je dit allemaal moet terugbetalen", vertelt hij aan EditieNL. Door het tekort aan medewerkers in de horeca, moet een nieuw team opgebouwd worden: "We moeten investeren terwijl er geen geld is."
Spaarpot leeg
Had het kabinet de coronasteun voor horecaondernemers anders moeten aanpakken? Volgens Beljaarts (KHN) wel: "Als het kabinet de horeca meteen honderd procent gecompenseerd zou hebben, hadden we dit probleem niet. Dan zou die compensatie kunnen stoppen op het moment dat de horeca weer omzet draait. Nu zijn alle spaarpotjes leeg. Er is geen rek meer voor de horeca", vertelt hij.

Oubaha is daarentegen van mening dat de overheid beter delen van de schuld kwijt kan schelden. Volgens hem zijn er een heleboel fouten gemaakt door het kabinet met betrekking tot het coronabeleid en de horeca. "Nu moet je gewoon rekenen: hoe kom ik hier zo goed mogelijk uit? Dat is een rekensom. Sommige zaken zullen inderdaad dicht moeten blijven. Je wordt gestraft als je omzet draait terwijl de kosten groter zijn dan onze omzet."