Geen elektronica of seks

Afkicken van geluksprikkels: de dopamine-detox rukt op

15 juni 2021 14:33
Coen Kroeze voordat zijn 'dopamine-detox' begint Beeld © EditieNL

Grote kans dat je regelmatig op je telefoon zit, een drankje doet of wat lekkers eet. Allemaal dagelijkse bezigheden waarbij het stofje dopamine vrijkomt in je hersenen, waardoor we ons tevreden en beloond voelen. Moeten we daar niet eens van afkicken? In Amerika is het al een trend: een dag, een week of langer géén elektronica, lekker eten en seks. Je hersenen krijgen zo een herstart en waarderen het extra als de dopamine terugkeert.

Op deze manier afkicken van dopamine, Coen Kroeze neemt voor EditieNL de proef op de som: hij gaat twee uur dopamine-detoxen. "Het was is best wel pittig, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb", vertelt hij aan onze verslaggever.

Hij heeft in de tussentijd van het goede weer genoten en een wandeling gemaakt. "Ik ben blij dat jullie weer terug zijn. Toch wil ik het wel vaker gaan doen. Je gaat anders over dingen nadenken waardoor rust in je hoofd ontstaat."

Dopaminepieken

Maar wat is dopamine nou precies? Het stofje zorgt ervoor dat we kunnen leren, maar ook dat we plezier ervaren, legt wetenschapsjournalist Mark Mieras uit. "Dopamine komt dus vrij als je bijvoorbeeld een bericht krijgt op je telefoon of een glas alcohol drinkt. Je dopamineniveau schiet dan omhoog", vertelt hij aan EditieNL,

"Hoe meer pieken er zijn, hoe ongevoeliger je hersenen ervoor worden. Uiteindelijk moet je die hele fles wijn leegdrinken om de dopamine naar een hoog niveau te krijgen, zodat je hersenen het merken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook reageert op oud-topman die sociale media 'dopamine' noemt

Maar als je dat goed wil doen, moet je het langer uithouden dan ons proefkonijn. "Je kan je hersenen aanleren dat ze minder gevoelig worden voor deze dopaminepieken. Maar dan moet je denk ik wel drie weken in retraite. We bouwen de gevoeligheid voor dopamine niet in een paar uurtjes op", vertelt Mieras.

Om drie weken in isolement te gaan, is bijna ondenkbaar in onze maatschappij. Toch zijn we er wel mee bezig. Als we op vakantie gaan bijvoorbeeld: even er tussenuit. "Afgelopen weekend heb ik ook in de tuin gewerkt en dan staat mijn telefoon uit. Als je dit doet, zal je zien dat je van veel kleinere ervaringen meer kunt genieten en je minder die piekervaring nodig zult hebben", legt hij uit.

'Al het plezier uit je leven'

Hoofdredactrice Kirsten van den Berg van magazine Mens Health probeerde het wel een iets langere periode voor een rubriek in het blad. "Het is écht verstand op nul. Ik vond het verschrikkelijk, omdat je al het plezier uit je leven haalt", vertelt Van den Berg aan EditieNL. Zij deed een 24 uur durende dopamine-detox: "Nauwelijks praten en geen oogcontact. Ik heb alleen gewandeld, gemediteerd, en geschreven met pen en papier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paula (23) verwijderde haar Instagram: 'Nog veel verslaafder dan ik dacht'

Van Den Berg gelooft dat het goed is om af en toe een break te nemen van dopaminetoevoer. "Ik merkte heel erg dat ik in gevecht was met mijn eigen demonen. Je hersenen zijn continu op zoek naar prikkels waar je dopamine uithaalt. Op een gegeven moment berust je dat het zo is. Ik was aan het wandelen in de duinen en het was zo mooi. En ik dacht nog: ik weet niet of ik er net zoveel van had genoten als ik mijn telefoon of muziek nu bij had."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore