Ga naar de inhoud
Quest

Iedereen kent gemiddeld 540 mensen: 'Oude studievrienden niet meegerekend'

Lisa Huissoon met haar boek 'Alle mensen die ik ken' Beeld © EditieNL

Hoe veel mensen ken jij eigenlijk? Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Radboud Universiteit in opdracht van Quest blijkt dat het er gemiddeld 540 zijn. Het gaat hierbij om mensen van wie jij de voornaam kent en zij de jouwe ook.

Onderzoekers Beate Volker en Rense Corten van de Utrecht Universiteit en Bas Hofstra van de Radboud Universiteit, legden voor het onderzoek 1247 volwassen Nederlanders een reeks vragen voor, zoals: ken je iemand met een scooter? En: ken je iemand die veganistisch eet? Verder moesten ze uit een lijst voornamen aangeven of ze op dit moment iemand met die naam kennen.

Elkaars voornaam kennen

Door de antwoorden te combineren en in een wiskundig model te gieten zijn de wetenschappers tot een antwoord gekomen: een gemiddeld persoon kent 540 mensen. Het gaat daarbij om mensen van wie jij de voornaam kent en andersom. "Je zou die persoon kunnen aanspreken om een praatje te maken, maar het is niet per se iemand die je vaak ziet", vertelt Beate Volker, hoogleraar sociologie en sociale netwerken, aan EditieNL.

Radboud
Lees ook:
Radboud stelt contracten op van wereldsterren: 'Wil wel met Jay-Z werken'

Het gaat om mensen die nu in je leven voorkomen. Oude studievrienden worden dus niet meegerekend. "Een netwerk is normaal gesproken veel groter, maar dat wordt hier niet bedoeld."

'Alle mensen die ik ken'

Hoe moeilijk het is om al die mensen te herinneren, weet Lisa Huissoon. Zij onderzocht hoeveel mensen ze ooit heeft ontmoet en schreef daar vorig jaar een boek over. "Ik probeerde in kaart te brengen wie ik zelf allemaal heb ontmoet."

Het bleek geen makkelijke klus. "Ik was er zo obsessief mee bezig. Als ik 's nachts ging slapen, droomde ik zelfs over mensen die ik ooit had ontmoet."

Lisa
Lees ook:
Lisa heeft een boek geschreven over alle 2.131 mensen die ze ooit heeft ontmoet

In totaal kwam ze uit op meer dan tweeduizend ontmoetingen. Dan denk ik nog niet eens dat ik extreem ben", vertelt ze aan EditieNL.

Scheve verdeling

Hoeveel mensen we ontmoeten is ook beroepsgerelateerd, benadrukt hoogleraar Beate Volker. "Het verschil tussen kassamedewerker of ict'er is immens groot als het om menselijk contact gaat. Er zijn altijd mensen die zelfs meer dan tienduizend kennissen hebben. Het is een heel scheve verdeling. We weten wel dat er meer mensen boven die 540 zitten, dan eronder."