EK voetbal

Dé EK-hit van 2021: Snollebollekes, Gerard Joling of toch Frans Duijts?

14 juni 2021 13:23 Aangepast: 14 juni 2021 13:25
Frans Duijts heeft zijn nummer met Donnie in een nieuw (Oranje) jasje gestoken Beeld © EditieNL

Gisteren heeft het Nederlands voetbalelftal zijn eerste wedstrijd gespeeld én gewonnen. Kortom: de Oranjekoorts is nu echt in volle glorie aanwezig. Welke nummers knallen er dit jaar bij de supporters uit de speakers?

Het duurde dit jaar even voor het EK-gevoel en de bijbehorende hits op gang kwamen, maar inmiddels leeft het kampioenschap volop, zegt Koen Hansen, radio-dj van 100% NL. "Er zijn veel artiesten die een EK-nummer uitbrengen en een hit proberen te scoren. Dat is ook niet gek, want vanwege het coronavirus hebben artiesten weinig kunnen doen", zegt hij tegen EditieNL.

Alles op Oranje

Een goede kanshebber om dé EK-hit van 2021 te worden is volgens Hansen het nummer Alles op Oranje van Jeroen van der Boom en Gerard Joling. "Het is een echte meezinger, en dat is belangrijk voor een EK-hit. Het nummer heeft de melodie van het al bestaande lied Suzanne en daarom blijft het ook goed hangen."

André Hazes heeft als een van de weinigen een volledig nieuw nummer uitgebracht. Toch schat Hansen zijn kansen niet hoog in. "Het is niet zo'n meezinger en dat moet een EK-hit wel echt zijn."

Recycling

Misschien ook wel daarom dat de meeste artiesten kiezen voor een gerecyclede versie van een al bestaand lied. "Wolter Kroes brengt Viva Hollandia weer uit, samen met StukTV. Slim natuurlijk. Dat wordt ongetwijfeld veel gedraaid, net als de oude variant. Dat blijft wel echt dé EK-topper."

Snollebollekes komt met een vernieuwde variant van Links Rechts op de proppen. "Die scoort op dit moment erg goed. Die kennen we van de Jumbo-reclame. Maar mijn all-time favourite blijft toch wel Wij houden van Oranje van de oude Hazes."

De Leeuwendans

Ook Frans Duijts en Donnie doen een gooi naar de titel 'EK-hit van 2021'. Daarvoor maakte het duo een nieuwe versie van hun al bestaande nummer Frans Duijts. "We werden op een dag benaderd door Bol.com of we daar een EK-nummer van wilden maken", vertelt Frans Duijts aan EditieNL. "Dat was oorspronkelijk niet onze bedoeling, maar we vonden het een supergoed idee. Dus zijn we ermee aan de haal gegaan. Donnie heeft in korte tijd de tekst geschreven."

De nieuwe versie heet De Leeuwendans. "We hopen dat dit dé hit wordt. Er zit een leuk dansje bij en de tekst kun je lekker meeschreeuwen. Je hoeft niet te kunnen zingen om mee te kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjekoorts: deze gadgets moet je voor het EK voetbal in huis hebben

En, volgens Duijts het allerbelangrijkst voor een EK-hit: het nummer roept een gevoel van saamhorigheid op. "Mensen moeten het gevoel krijgen van: we staan samen achter Oranje. Dit gaat ons lukken."

Sceptisch

Radio-dj Koen Hansen is nog wat sceptisch. Hij schat de kans klein dat De Leeuwendans het zal winnen van de andere nummers. "Het is een leuk nummer, maar ik denk niet dat-ie Alles op Oranje zal verslaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore