Voedingscentrum

Eet je kapjes en korstjes: 2,5 miljoen broden per week onnodig verspild

14 juni 2021 14:46 Aangepast: 14 juni 2021 16:01
Arend Kisteman in zijn bakkerij Beeld © EditieNL

Eet jij braaf de korstjes van je boterham op? En de kontjes van het brood? Nederlanders verspillen gemiddeld vier boterhammen per week door dit niet te doen. In totaal komt dat neer op 2,5 miljoen broden per week die in de vuilnisbak verdwijnen. Waarom laten we de korstjes of kontjes van het brood zo vaak liggen?

Mensen die de korstjes en kontjes van hun brood opeten, gooien tot wel drie keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Ouderen boven de 65 jaar eten de kapjes van het brood het vaakst op.

Harder werken

Dat mensen hun broodkapjes en -korstjes laten liggen, is volgens voedingspsycholoog Lieveke Goossens een welvaartsprobleem. "Korstjes zijn harder. Je moet harder werken om het op te eten. Mensen zijn vooral door de voedingsindustrie gewend geraakt aan eten met een hoge 'dooreetfactor': voedsel dat je makkelijk en snel naar binnen werkt", vertelt ze aan EditieNL.

Kinderen

Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV), ervaart het thuis ook. "Ik heb twee kleine kinderen, de ene eet wel korstjes en de ander eet ze niet. Als volwassenen geen korsten eten, vind ik dat vreemd", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startup geeft horeca inzicht in voedselverspilling

Volgens hem zit er juist veel smaak in de korsten en kapjes. "Bij mij thuis was er vroeger altijd ruzie om wie het kapje mocht opeten. Ik kan me niet voorstellen dat mensen dat laten liggen, het is het lekkerste van het brood."

Opvoeding

Bijna een kwart van de Nederlanders laat zijn of haar broodkapjes (bijna) altijd liggen. Dit heeft ook deels te maken met de opvoeding, zegt voedingspsycholoog Goossens. "Kinderen doen wat ze hun ouders zien doen."

Zachtere korstjes kunnen een alternatief zijn om mensen wél alles van het brood op te laten eten. "Casinobrood heeft een zachter kapje dan bruin of volkoren brood. Maar allemaal aan het casinobrood is ook zo wat." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ga je op vakantie? Zo voorkom je voedselverspilling

We moeten mensen volgens haar bewust maken van voedselverspilling en het feit dat korstjes goed voor je zijn. "Door lang te kauwen registreert je lichaam: 'oh, ik heb veel gegeten' en weet het dat er calorieën zijn binnengekomen."

Veel smaak

Maar er is nog een reden om de korstjes en kapjes van je boterham gewoon op te eten, vertelt Arend Kisteman van de NBOV: "De meeste smaak gaat in de korst zitten. Smaak in broden is afhankelijk van de hitteoverdracht: hoe dichter op de oven, hoe meer smaak er in het product komt. Franse stokbroden worden bijvoorbeeld op de vloer van de oven gebakken en daardoor zit er veel smaak aan de korst, terwijl het beslag heel simpel is." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore