Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde

Drone redt acht reekalfjes van dood door maaimachine

11 juni 2021 13:13 Aangepast: 11 juni 2021 14:36
Acht kalfjes werden gevonden door middel van een drone met warmtebeeldcamera Beeld © Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde

Afgelopen dinsdag werd er gebruik gemaakt van een drone bij het opsporen van reekalfjes in hoog gras. De dieren werden gezocht om ze te beschermen voor de maaimachine van boeren. Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde deed dit voor het eerst en vond acht kalfjes: een aantal dat zonder hulp van technologie niet bereikt had kunnen worden.

De Wildbeheereenheid werkte samen met Weidevogelbescherming Randmeerkust om de reekalfjes te vinden. Deze vereniging van jagers is verantwoordelijk voor de biodiversiteit in onze natuur en beheert de populaties van de dieren die er leven. Een van de taken die hieronder vallen is het zoeken naar reekalfjes. Deze diertjes liggen namelijk vaak in het hoge gras waar boeren gaan maaien.

Grasmaaien

"De kalfjes liggen daar omdat hun moeder ze daar heeft neergelegd ter bescherming. Ze hebben vertrouwen in hun schutkleuren en rennen daarom ook niet weg voor gevaar. Ook niet voor de grasmaaier", vertelt Lennard van de Weg, voorzitter van Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reekalfje doodgebeten door hond: 'Laat ze in het bos niet loslopen!'

Maar het gras zal toch gemaaid moeten worden, dus nemen boeren contact op met de jagers om de kalfjes op te sporen. Voorheen deden ze dit met het blote oog, wat erg moeilijk is vanwege het hoge gras en de schutkleuren van de dieren. "Deze keer hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van een drone die beschikt over een warmtebeeldcamera."

Drone

Dankzij de drone konden er acht kalfjes gevonden worden. En dat zijn er veel. "In andere gebieden vinden we er meestal een of twee. Soms drie of vier. Maar acht is voor ons uitzonderlijk." Door middel van de drone konden de dieren makkelijk opgespoord worden, maar alsnog moesten de jagers goed oppassen bij het lokaliseren van de dieren. "Je moet opletten dat je niet per ongeluk op ze gaat staan."

Drones werden eerder al gebruikt om vogelnesten mee op te sporen. Voor de Wildbeheereenheid dit een eerste keer. En na dit eerste succes is de vereniging zeker van plan om dit vaker te doen. "Boeren bellen ons plat om te vragen of wij bij hen hetzelfde kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schutter mag met luchtbuks op ratten jagen binnen bebouwde kom in Berg en Dal

Want helaas gaat het nog weleens mis bij het maaien. "Eén keer is al te vaak. Als je ze met het blote oog moet zoeken is de kans dat je er eentje mist erg groot, met de drone is deze kans veel kleiner."

Laat mij liggen

Nadat de kalfjes zijn gevonden worden deze in eerste instantie niet van hun plek gehaald. "We zetten stokken in de grond zodat de boer kan zien waar ze zitten. Dan maait hij eromheen." Als dit gedaan is worden de dieren verplaatst naar het al gemaaide gras zodat de boer de overgeslagen plekken alsnog kan maaien.

De dieren worden vervolgens volledig met rust gelaten. "Mensen denken vaak dat dieren die alleen zijn in de natuur hulp nodig hebben, maar dat is vaak niet zo. Het kan net zo goed dat de moeder honderd meter verderop is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore