Ga naar de inhoud
Hulp voor kersverse ouders

Babypoep onder de loep: nieuwe app checkt luierinhoud van je kind

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Een foto maken van de poepluier van je baby. Misschien niet het eerste waar je 's ochtends aan denkt, maar toch is het volgens Nutricia handig om de poep van je kind onder de loep te nemen. Het babyvoedingsmerk heeft een app ontwikkeld die aan de hand van een kiekje van een poepluier de darmgezondheid van baby's kan vaststellen. Maar kun je ontlasting wel beoordelen aan de hand van een foto?

De My Unique Moments-app (MUM) is na twee jaar ontwikkelen klaar om ouders te ondersteunen bij het volgen van de gezondheid en de ontwikkeling van hun pasgeboren kind. De applicatie bestaat uit acht verschillende modules, waaronder de 'slimme luier-tracker'. Hierbij wordt de poepluier beoordeeld aan de hand van een foto. Er wordt daarbij gekeken naar de consistentie, structuur en kleur.

Slimme technologie

"Het werkt als volgt: artificiële intelligentie vormt de basis, de database vergelijkt jouw foto met een heleboel andere foto's. Waar lijkt deze poep het meeste op? Bij alle foto's is een antwoord uitgeschreven dat de moeders kunnen inzien", legt product owner Rik Tholen aan EditieNL.

De slimme luier-tracker is niet bedoeld ter vervanging van professionals. "Bij twijfel: altijd een arts raadplegen." 

Betrouwbaar?

Volgens poepdokter Nienke Gottenbos kunnen we discussiëren over de geloofwaardigheid van de app, omdat we niet alles aan de buitenkant kunnen zien. "Ik moet een beetje denken aan die app waarmee je planten kunt herkennen. Ik heb daarmee weleens een giftige plant gefotografeerd en kreeg vervolgens een hele andere plant te zien, dus dat werkte niet helemaal goed. Het zal afhangen van de kwaliteit van de app", vertelt ze aan EditieNL.

Kleurenkaart babypoep

Volgens Gottenbus kun je als ouder zelf al veel waarnemen. In haar boek De Poepdokter Junior vind je een kleurenkaart.

  • Zwarte of groene poep is vaak de kleur van de eerste ontlasting van je baby. Geen zorgen dus.
  • Lichtgroene of gele poep is gebruikelijk bij borstvoeding.
  • Oranje poep is ook normaal, behalve als het gepaard gaat met krampen. 
  • Donkergroene poep is niet zorgelijk na het eten van spinazie, anders mag je aan de bel trekken. Dat geldt ook voor rode, zwarte en wit/grijze poep.
  • Hoe meer het kindje vast voedsel gaat eten, hoe bruiner de poep wordt.

Wat en hoeveel een baby eet, heeft vanzelfsprekend effect op hoe de poepluier er vanbinnen uitziet, benadrukt de poepdokter. "Je kan alleen de kleurenkaart van poep aanhouden, maar er komt echt veel meer bij kijken. Je hebt ook structuur en geur. Gezonde borstvoeding mag bijvoorbeeld niet te sterk en te zuur ruiken."

Eigen intuïtie

Poep is belangrijk, onderstreept Gottenbos. Het vertelt veel over hoe het met je kindje gaat. "Toen mijn kinderen klein waren was ik ook de hele tijd bezig met de vraag: is dit normaal? Wat ook kan helpen is elke dag even kijken naar verandering. Dat zie je snel genoeg." Tijdelijke verandering kan meestal geen kwaad, maar als de poep blijvend veranderd, is er mogelijk iets niet goed.

Kim
Lees ook:
Kim kan nooit meer poepen: 'Mijn stoma is een soort familielid geworden'

Een ander soort poep kan ook komen doordat je er iets verandert in het leven van de baby: de eerste keer naar het kinderdagverblijf of het beginnen met hapjes. "Dat zijn momenten dat de ontlasting kan gaan veranderen. Luister naar je eigen intuïtie. Ik zeg altijd tegen ouders: jullie zien je kindje elke dag. Je ziet echt wel of iets niets goed gaat."