Rattenoverlast

Schutter mag met luchtbuks op ratten jagen binnen bebouwde kom in Berg en Dal

10 juni 2021 12:47 Aangepast: 10 juni 2021 12:56
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Inwoners van het Gelderse dorp Berg en Dal kunnen binnenkort zomaar een jager gewapend met luchtbuks tegenkomen. Het is daar hoogstwaarschijnlijk op korte termijn toegestaan om op ratten te jagen binnen de bebouwde kom.

Het lukt Berg en Dal niet om van de rattenoverlast af te komen. Daarom zet de gemeente grof geschut in: jagers mogen voortaan in het dorp op ratten schieten met een luchtbuks. De provincie en de politie hebben hier toestemming voor gegeven.

Na zonsondergang

Om de veiligheid van de inwoners te garanderen mag er niet op pleinen en in straten geschoten worden. Ook gebeurt dit alleen na zonsondergang, omdat er dan minder mensen op straat zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rattenplaag bestrijden met luchtbuks: 'Ze gaan bijna altijd direct dood'

Daarnaast moet de jager altijd een 'buddy' aan zijn zij hebben om de omgeving in de gaten te houden. De schutter en buddy hebben allebei een warmtebeeldcamera waarmee ze kunnen zien waar de ratten zitten. "Er mag alleen geschoten worden als beiden het ermee eens zijn en er zeker van zijn dat het om een rat gaat", vertelt een persvoorlichter van de gemeente aan EditieNL.

Andere opties

Het is volgens de gemeente de best mogelijke methode om de strijd aan te gaan. Rattengif is verboden omdat het slecht is voor mens, dier en milieu. Kooiklemmen zouden te weinig resultaat geven. "Bovendien sterven ratten in klemmen vaak een pijnlijke dood. Bij schieten zijn ze meestal meteen dood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ratten teisteren Rotterdamse wijk: 'Kinderen durven niet naar speeltuin'

In het buitengebied van Berg en Dal worden ratten al langer op deze manier gedood. "Dit gebeurt vooral door particulieren, bijvoorbeeld op boerderijen. Hier is gebleken dat het heel effectief is. We gaan daarom ook binnen de bebouwde kom deze methode gebruiken. Voor zover bij ons bekend is zijn we hiermee de eerste gemeente van Nederland", aldus de persvoorlichter. Voordat het zover is, wacht de gemeente nog op akkoord van de Faunabeheereenheid Gelderland.

Legaal

Het bestrijden van zwarte en bruine ratten met een geweer is sinds 2018 toegestaan. Het mag alleen onder strenge voorwaarden door mensen met een vergunning. Afgelopen april werd bekend dat ook de VVD in Amsterdam wil onderzoeken of het afschieten van ratten met een luchtbuks in de stad een optie is.

'Veel te gevaarlijk'

Rattenjager Wil Peperkamp raadt het gebruik van een luchtbuks binnen de bebouwde kom ten zeerste af, vertelde hij eerder aan EditieNL. Hij zou een luchtbuks nooit in een stedelijke omgeving gebruiken. "Daarvoor is het veel te gevaarlijk. Er lopen daar veel te veel mensen dus ik durf daar geen enkel risico mee te nemen." Een schot van een luchtbuks kan namelijk dodelijk zijn voor een mens. "Je moet zo voorzichtig doen met dit wapen. Het is geen speelgoed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore