EK voetbal

Grote schermen voor EK in België dankzij versoepelingen: 'Moet hier ook kunnen'

11 juni 2021 11:17
Jamey van der Veeke verhuurt schermen en mist tonnen aan omzet Beeld © EditieNL

Vandaag gaat het EK voetbal officieel van start. Oranje zal aanstaande zondag zijn eerste wedstrijd spelen. Maar dit jaar zal het kampioenschap voor de fans anders verlopen dan anders. Samen de kroeg in om ons elftal aan te moedigen voor een groot scherm zit er voor ons nog niet in. En dat terwijl onze zuiderburen er wel op los mogen.

In België kwamen de versoepelingen van de coronamaatregelen precies op tijd voor het EK. Daar mag je binnen naar een scherm kijken met maar liefst 200 man. Buiten mogen dit er zelfs 400 zijn. En horecaondernemers maken er volop gebruik van.

Geen volle pleinen

Bij Café Leffe in het Belgische Turnhout zijn de voorbereidingen voor het EK in volle gang. Ondanks de versoepelingen zijn er alsnog strenge beperkingen. "De algemene richtlijn is vooral dat er geen vreemde kijkers mogen komen. Als je dus een scherm bij je terras neerzet, dan mogen mensen op straat niet meekijken", vertelt eigenaar Erik van Geirt aan EditieNL.

Om te voorkomen dat mensen van buitenaf meekijken zet het café drie schermen neer, gericht op de gevel. "Zodat onze bezoekers daar voetbal kunnen kijken, maar buitenstaanders niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjekoorts: deze gadgets moet je voor het EK voetbal in huis hebben

Toch had hij liever gewild dat het zou kunnen gaan zoals voor de pandemie. "Hoe het vroeger was, het marktplein gevuld met een massa volk, bier, gezelligheid, dat kan helaas niet meer."

In verband met de regels in Nederland zullen de wedstrijden van ons elftal bij Café Leffe ook worden vertoond. "Dat is geen enkel punt. Ik denk wel dat er Nederlanders gaan komen kijken naar onze schermen."

Kijken op je telefoon

Maar voor wie het niet ziet zitten om over de grens te gaan om naar het EK te kijken wordt er in eigen land ook veel georganiseerd om alsnog de wedstrijden samen te kunnen kijken. Rik Broers, eigenaar van Feestcafé de Prins in Tilburg, heeft zijn eigen ludieke actie opgezet. "We gaan extra wifipunten installeren, zodat mensen met hun eigen telefoon kunnen kijken", vertelt hij aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuis EK kijken alsnog een feestje: 'We hebben tenten, een tribune en zangers'

Op deze manier wil hij toch proberen om mensen naar de kroeg te trekken. "Als we niks doen, dan gaan mensen thuis kijken en dat is wat betreft coronabesmettingen niet handig. Bij ons kan het gecontroleerd." Broers weet dat met veel mensen samen het EK kijken in het café niet mag, dus zocht hij een manier om het legaal aan te pakken. "Eigenlijk regelen we gewoon goede wifi voor onze gasten, dat mag."

En het plan is al volledig getest. "De mensen die we het hebben verteld reageren enthousiast. Mensen willen toch de kroeg in." Want dit is volgens hem onmisbaar tijdens een EK. "Het hoort erbij, in de kroeg kijken met een bittergarnituur en een biertje."

Veilig samenkomen

Toch komt op je telefoon kijken niet in de buurt van het grote scherm. Niet alleen voor voetbalfans is dit vervelend, ook voor de producenten en verhuurders is dit een tegenvaller. Bij LedSchermLand komt er een aantal aanvragen binnen, maar het loopt niet storm. "Het is nog steeds grijs gebied", vertelt eigenaar Jamey van der Veeke, die naar eigen zeggen tonnen aan omzet misloopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EK-versiering Oranjefan Hendrik vernield: 'Dit doe je niet'

Van der Veeke vindt het erg jammer dat er in Nederland niet op grote schermen gekeken mag worden. "Ik denk dat ze gereguleerd op een terras met een scherm wel mensen bij elkaar kunnen laten komen. Dan kunnen we het EK ook in Nederland veilig kijken op grote schermen."

Minder structuur

Hij vreest dat als deze regels blijven aanhouden, mensen op een andere onveilige manier zullen samenkomen. "En dan heb je wellicht veel minder structuur dan wanneer je het organisatorisch goed in elkaar zet." LedSchermLand krijgt af en toe aanvragen vanuit Nederland, maar die komen voornamelijk van particulieren. "Die willen het thuis vieren. Dat zijn situaties die je beter niet kan hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore