Voor nierpatiënt Monique Wedekind liggen dagjes weg nog niet binnen handbereik. Zij is nog steeds bang voor een coronabesmetting ook al heeft ze twee vaccinaties gekregen. Er belanden namelijk toch kwetsbaren zoals nier- of kankerpatiënten met corona in het ziekenhuis na twee vaccinaties. Ziekenhuizen onderzoeken nu of een derde prik een opname kan voorkomen.
Voor veel kwetsbaren laat de zomer nog even op zich wachten. Dat geldt ook voor Monique: "Ik heb vier nieren. Twee transplantaties en één nier van mezelf die er nog uit moet", vertelt ze aan EditieNL. Ze is nog steeds angstig voor het virus, omdat de risico's voor mensen met een transplantatie voortduren. "Dat iemand achter ons zit te hoesten is geen ramp, maar onze wereld is echt nog niet zo veilig."

Volgens Marjolein van Egmond, immunoloog van het Amsterdam UMC, is daar geen ingewikkelde verklaring voor. "Tijdens een niertransplantatie wordt een nier van iemand anders in jouw lichaam geplaatst. Je lichaam stoot dat van nature af. Je krijgt daarom medicijnen om dat te onderdrukken", vertelt ze aan EditieNL.
Afweersysteem ligt plat
De medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, werken ook goed tegen het vaccin waardoor het vaccin mogelijk niet goed werkt. Het is een kwetsbare groep, die hierdoor nog steeds in het ziekenhuis belandt.

Monique krijgt – omdat ze niet tegen deze medicatie kan – een keer per maand een infuus. "Met mijn arts heb ik toen besloten dat ik twee weken geen infuus zou krijg en dan de vaccinatie zou nemen", vertelt ze. Zo kan het vaccin beter zijn werk doen.
"Doordat ik het infuus heb gemist toentertijd, heb ik wel in quarantaine geleefd. Ik was nog kwetsbaarder dan eerst." Na haar vaccinatie is Monique er nog steeds niet gerust op: "Ik ga wel dingen proberen te doen. Maar ik wil niet alsnog corona krijgen en mijn nier daardoor verliezen."
Door het infuus en de medicijnen wordt de weerstand van mensen met transplantaties verlaagd. Dat vermindert de kans dat het lichaam de getransplanteerde nier afstoot. "Als wij corona krijgen, moeten we om een mogelijke opname op IC te voorkomen, stoppen met deze medicijnen", legt ze uit, "Zo wordt het afweersysteem weer op gang geholpen." De keerzijde hiervan? De nierfunctie vermindert en in het ergste geval kan het lichaam de nier afstoten.
Derde prik?
Het Amsterdam UMC, Erasmus Medisch Centrum, UMC Groningen en Raboudumc onderzoeken momenteel gezamenlijk de werkzaamheid van het Moderna-vaccin onder 850 mensen met nierziekten en niertransplantaties. Daaruit zijn al wat voorlopige resultaten naar voren gekomen concludeert Frederike Bemelman, internist-nefroloog in het Amsterdam UMC. "Nierpatiënten die getransplanteerd zijn geven écht te weinig respons. Dit is uitzonderlijk als je kijkt naar de andere kwetsbare groepen."
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de getransplanteerde groep een matige respons geeft en een derde zelfs niet reageert op het vaccin. "We bekijken nu hoe er wordt gereageerd op een derde vaccin. Je weet niet wat de beste manier is om het afweersysteem toch op gang te krijgen. Voor de hand ligt wel dat je ze nog een keer vaccineert." Voor nu is het belangrijk dat de omgeving van de patiënten zich laat vaccineren, zodat groepsimmuniteit zich verder opbouwt.
Monique doet zelf ook mee aan het onderzoek naar de effectiviteit van coronavaccins bij nierpatiënten. Hiervoor heeft ze verschillende keren buisjes bloed moeten opsturen en vragenlijsten ingevuld. "Het zou fijn zijn als per patiënt wordt gekeken naar de antistoffen die zijn opgebouwd en niet zomaar alle kwetsbare mensen gelijk een derde vaccinatie geven. Iedereen reageert toch anders op het vaccin", legt ze uit. Door haar deelname aan het onderzoek hoopt Monique snel op meer duidelijkheid, zodat zij en haar lotgenoten ook van meer vrijheid kunnen genieten.