Ga naar de inhoud
Coronavaccin

Magnetisch na coronavaccin: 'Het is gewoon een trucje'

In EditieNL testen we of je echt magnetisch kan worden

Een nagelschaartje dat opeens op je lichaam blijft plakken. Presentatrice Viola Holt beweert magnetisch te zijn nadat ze in contact was geweest met iemand die gevaccineerd is tegen het coronavirus. Als mens magnetisch zijn klinkt als iets uit een verre toekomst, volgens experts is het niks meer dan een trucje.

Viola Holt deelde in een bericht op Facebook dat ze dacht net als een vriendin magnetisch te zijn geworden na contact met een gevaccineerde. "Ik probeer het met mijn eigen schaartje, en ook ik ben magnetisch", aldus de presentatrice. "Ik oordeel niet, maar snappen doe ik het niet, bizar toch?"

Trucje

Het klinkt te gek om waar te zijn, en dat is het volgens Maarten Koller van stichting Skepsis ook. De stichting stelt als doel om buitengewone beweringen aan kritisch onderzoek te onderwerp. "Het trucje is dat de personen de magnetische objecten tegen de borst aanleggen en daarbij een beetje naar achteren leunen", vertelt hij aan EditieNL. Ook goochelaar Hans Kazan demonstreerde het trucje in een filmpje op zijn Twitter.

Een beetje vettigheid op de huid is al genoeg om een voorwerp te laten plakken. "Dan is de plakkracht van de huid sterk genoeg om wat te laten plakken." Op die manier kunnen mensen zelfs zwaardere voorwerpen aan hun lichaam laten plakken. "Er zijn mensen die hele strijkijzers op zich kunnen leggen."

Geen verband

En ook de GGD verklaart dat er geen sprake is van magnetisme. "Dit kan niet, vanuit medisch perspectief is er geen enkele relatie met de vaccinatie", vertelt GGD Utrecht aan EditieNL. "De huid kan wel wellicht wat plakkerig of zweterig zijn na de prik, bijvoorbeeld door de pleister die erna opgeplakt wordt."

Waarom
Lees ook:
Waarom krijg je last van je arm na een coronavaccinatie?

De GGD vindt het belangrijk om mensen betrouwbare informatie te bieden over het vaccineren. "Zodat inwoners op basis van juiste en betrouwbare informatie een weloverwogen keuze kunnen maken om wel of niet te vaccineren."