Pollen

Pollenradar piekt naar standje paars: 'Het is onze eigen schuld'

09 juni 2021 12:08 Aangepast: 09 juni 2021 16:23
Zo moet het niet: een park vol berken in Maastricht

Veel mensen genieten van het warme weer, maar voor hooikoortspatiënten is het een ware hel geworden. De pollenradar slaat op grote delen van Nederland paars uit. Met als gevolg dat veel patiënten hoestend en niezend door het leven moeten. Erg vervelend, zeker nu deskundigen zeggen dat de mens het voor een deel aan zichzelf te danken heeft.

De pollenradar staat in veel delen van het land op paars, wat nog erger is dan rood. Dus hebben veel mensen last van hooikoorts. Dat merkt ook Mieke Koenders, pollenexpert bij het Elkerliek ziekenhuis. "Door de milde winter zijn veel pollenverspreidende planten en bomen opeens tot bloei gekomen. Het is een soort bom", vertelt ze aan EditieNL.

Pollen meten

Op het dak van het ziekenhuis staat er een pollenmeter. "We meten al 45 jaar de pollen in de lucht. De meter werkt als een soort stofzuiger die 24 uur, 7 dagen in de week pollen opzuigt", legt Koenders uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genieten tot woensdag: 'Maar dramatische week als je hooikoorts hebt'

Binnenin de pollenmeter bevindt zich een stuk tape met vaseline waar de pollen aan blijven plakken. "Daarna halen we de tape eruit en tellen we handmatig de pollensoorten."

Langer bloeien

Op deze manier wordt er gecontroleerd of de hooikoortsvoorspellingen uitkomen en of er trends zijn om waar te nemen. "En die trends zijn er zeker. Zo hebben we gezien dat er nu inderdaad een explosieve pollenperiode aan de gang is."

Bekijk de actuele pollenradar:

Op de lange termijn werd waargenomen dat de bloeiperiodes steeds wispelturiger worden. "Ze beginnen eerder of ze kunnen soms veel langer duren." Dit heeft als gevolg dat hooikoortspatiënten in deze periodes met een loopneus en rode ogen door het leven moeten.

Eigen schuld

En dit is niet per se de schuld van de natuur, maar die van de mens. Volgens Maurice Martens, bioloog en eindredacteur van Flora van Nederland, heeft de mens invloed op de pollenstand. "Je zou kunnen zeggen dat we het er soms zelf naar kunnen maken", vertelt hij aan EditieNL.

Er zijn verschillende manieren waarop de mens invloed kan hebben op de pollenstand. "Elke periode heeft zijn eigen veroorzaker van pollen. Zo staat nu het gras en het graan in bloei, met als gevolg dat ze pollen met de wind laten meewaaien om te verstuiven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niezende familieleden op komst: bijvoetpollen veroveren Nederland

In andere delen van het jaar staan bijvoorbeeld bomen zoals berken in bloei. "Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dat soort bomen in een stedelijk gebied plant, want dan krijgen de bewoners er last van."

Opwarmende aarde

Daarnaast hebben we indirect invloed via klimaatverandering. "Door klimaatverandering en de opwarming van de aarde raakt de flora eerder in bloei en worden de periodes dat ze in bloei staan ook langer." Hierdoor is er nu alleen een pollenvrije periode vanaf november tot en met halverwege december. "Die was vroeger veel langer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

Plus, door het warmere weer kunnen er ook nieuwe verstuivende planten groeien. "Zoals de ambrosia. Deze kwam vroeger niet in Nederland voor, maar zien we nu steeds vaker."

Dus is het voor de hooikoortspatiënten vooral leren omgaan met de pollen. "Er zijn bepaalde manieren om polleninname te verminderen. Dat gaat van de simpele tips zoals je deuren en ramen dicht houden en je was niet buiten te hangen tot vaseline in je neus stoppen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore