Illegale feesten

Summer of love, of summer of terror? 'Opgebouwde frustratie moet eruit'

09 juni 2021 11:55 Aangepast: 09 juni 2021 12:10
Beeld ter illustratie Beeld © Archieffoto

Minder maatregelen en dus meer mogelijkheden: het beloofde deze zomer even een summer of love te worden. Maar tot nu lijkt vooral onrust de overhand te hebben. Op meerdere plaatsen kwamen de afgelopen tijd jongeren bij elkaar om illegaal te feesten, en de sfeer bleef niet altijd gezellig. Moeten we ons opmaken voor een summer of terror?

Zo'n tweeduizend feestende jongeren kwamen vorige week bij elkaar voor een groot illegaal feest bij de Zuiderplas in Den Bosch. En ook in Deventer, Opmeer en Harderwijk werd de afgelopen tijd gefeest. In het Brabantse Deurne was de sfeer grimmiger en moest de politie ingrijpen toen ruim honderd jongeren met elkaar op de vuist gingen.

Weinig zelfdiscipline

Volgens Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zijn er vaak erg jonge kinderen bij deze incidenten betrokken. "Van vijftien of zestien jaar oud", vertelt hij. "Het lijkt wel dat met de versoepelingen van de coronamaatregelen er wat oude dingen worden vereffend. De aanleiding is soms heel klein en wordt opgevolgd door grote incidenten." Zelfdiscipline is volgens Struijs ver te zoeken bij de jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Politie stopt groot illegaal feest Den Bosch

Dat zit 'm vooral in de uitloop van bijvoorbeeld terrassen of andere horecagelegenheden die nu om 22.00 uur de deuren moeten sluiten. "De uitloop gaat de parken in en de pleinen op. Er is dan drank en drugs en dan zie je dat incidenten ontstaan."

Opgebouwde frustratie

De versoepelingen van de maatregelen halen volgens gedragsbioloog Patrick van Veen de druk eraf bij mensen. En juist daardoor komt de frustratie en agressie in een keer naar boven. "Als je ergens de druk afhaalt, dan slaat het altijd een beetje door", zegt Van Veen. "Het zal bij de groepen die de meeste druk hebben ervaren ook het meest naar boven komen. Dat is wat je nu ziet bij de jongeren."

De impact van de maatregelen was volgens de gedragsbioloog voor veel jongeren namelijk groter dan voor volwassenen. "Nu komt alle opgebouwde frustratie eruit. De ene groep gaat het uiten in feesten, maar je ziet ook dat er agressie ontstaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samen bier drinken, naar de winkel of roddelen: 'Ik verwacht een summer of love'

Nieuwe sociale structuren

Zo werkt het nou eenmaal als je beperkingen oplegt. "Ik doe zelf regelmatig onderzoek naar dieren. Ik heb zelf een project geleid in Zuid-Afrika waarbij chimpansees een lange tijd binnen zaten. Als ze dan naar buiten gaan, escaleert dat ook", legt Van Veen uit.

"Je ziet dat opsluiten of het onderdrukken van opties en mogelijkheden zorgt voor kunstmatig gedrag. Je reduceert behoeftes, het probleem blijft dat als de rem eraf gaat dat al die opgebouwde energie eruit komt. Dan moeten er ook nieuwe sociale structuren worden opgebouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore