Bloemen plukken

Nederlandse bermen staan in volle bloei: 'Het is een super groeizaam jaar'

08 juni 2021 16:36 Aangepast: 08 juni 2021 16:42
De bermen in Nederland staan in volle bloei

De bermen in ons land staan dit jaar in volle bloei. En ze lijken zelfs voller dan voorheen. Dat is uiteraard goed voor de insecten, maar wij kunnen er ook enorm van profiteren. Je kunt er namelijk ook een mooie bos bloemen van plukken.

"Het valt me erg op dat de bermen helemaal vol staan en dat gemeenten het de laatste jaren veel meer laten groeien", vertelt Illis Hoevenaars, eigenaar van bloemenzaak Oktober in Huis aan EditieNL. "Hier in Eindhoven zie je ontzettend veel volle bermen."

En dus kan er geplukt worden. "Ik heb het idee dat ze wel even lang staan als in de wei. Het is nu ook heel erg in de mode die plukboeketten."

'Maai mei niet'

Dat deze bermen er zo mooi bijstaan heeft verschillende redenen. "Het is een super groeizaam jaar. De biodiversiteit gaat al lang goed en dit jaar heeft dit vooral te maken met de regen", vertelt Frank Verhagen, beheerder buitengebied in de gemeente Eindhoven, aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hufterproof bloemen moeten criminaliteit in Roosendaalse wijk tegengaan

De bermen in Den Haag bloeien volop De bermen in Den Haag bloeien volop

Ook ziet hij dat gemeenten meer opletten op het groeien van de bermen. "Je had bijvoorbeeld ook campagnes zoals: 'Maai mei niet', om dus niet in de maand mei te maaien. De gemeente Eindhoven is er al meerdere jaren mee bezig om de bermen te stimuleren."

Dit noemt de gemeente extensief maaibeheer. "In nieuwe wijken wordt het vaak ingezaaid en waar de bermen er al waren laten we het weer groeien. Er komen iedere keer nieuwe stukken berm." Maar dit betekent niet dat er nooit gemaaid wordt. "Helemaal niet maaien is ook niet goed. Door te maaien zorg je er ook voor dat het in bloei komt."

Biodiversiteit

Het laten groeien van de bermen heeft een positief effect op de insecten die er leven. "Bij een gemaaid gazon is voor heel weinig insecten wat te halen. In een berm zijn eindeloos veel soorten dieren en planten. Als we maaien slaan we altijd stukjes over voor de bijen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijen succesvol getraind om tong uit te steken bij ruiken coronavirus

Wanneer het een geschikt moment is om te maaien hangt volgens Verhagen van de locatie af. "Dit alles met als doel de groei van de berm te stimuleren. De uitzichthoeken hebben we wel op tijd gemaaid voor de verkeersveiligheid. We hebben ook verlaagde delen van parken en bermen waar je overschot van water op kan vangen."

Goedkoper beheer

En deze vorm van beheren is ook nog eens financieel gunstig voor de gemeente. "De reden dat we in eerste instantie zijn gaan stoppen met bermen maaien is vanwege bezuinigingen. Dus die volle bermen zijn het resultaat van bezuinigingen."

In Amersfoort staan de bermen vol met klaprozen In Amersfoort staan de bermen vol met klaprozen

Dit heeft de gemeente gedaan door veel gazons uit te laten groeien tot bermen. "Een gazon moet ongeveer 25 keer per jaar gemaaid worden en dat kost 30 cent per vierkante meter, terwijl een berm een à twee keer per jaar gemaaid wordt en 10 cent kost per vierkante meter."

Doordat veel gazons berm zijn geworden, zijn de kosten enorm gedaald. "De kosten voor de bloemrijke bermen zijn nu 600.000 per jaar. Terwijl als dit nog deels gazons waren geweest dan lagen de kosten op de 1,8 miljoen. Dit scheelt dus 1,2 miljoen euro per jaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore