De ANWB verwacht dat het op de wegen druk gaat worden dit vakantieseizoen omdat veel mensen met de auto op pad zullen gaan. Wie met het vliegtuig naar het buitenland gaat, heeft een negatieve PCR-test of een bewijs van vaccinatie nodig. Maar wat zijn de regels voor een autovakantie?
In 2020 gingen zo'n 3,5 miljoen mensen in de zomer met de auto op vakantie naar het buitenland, blijkt uit cijfers van het CBS. De ANWB verwacht dat – als Europa op geel gaat – er deze zomer nog meer of weer zoveel mensen met de auto de hort op gaan. Vooral Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn razend populair onder vakantiegangers.
Onduidelijkheid
Ook op camping Le Ventoux in Frankrijk verwachten ze veel Nederlandse bezoekers. Maar eigenaar Pascha van der Cammen ziet dat er veel onduidelijkheden zijn over de regels omtrent reizen met de auto. "Wij krijgen dagelijks berichten van mensen die al gereserveerd hebben met de vraag of ze moeten annuleren of niet", vertelt zij aan EditieNL.

"En ook is het onduidelijk voor mensen wat ze nu nodig hebben om het land in te komen." Daarnaast zijn reizigers onzeker over wat ze zullen aantreffen in Frankrijk. "Is het hier veilig?"
Maar Van Der Cammen merkt dat de bezoekers op haar camping niet zijn gecontroleerd bij de grens. "Er wordt wel gerekend op eigen verantwoordelijkheid."
Risico
Toch is het niet verstandig om zonder voorbereiding in de auto te stappen, vindt ANWB-expert Josje Majoor. "De regels verschillen per land en veranderen ook constant. Verdiep je dus goed en stap niet zorgeloos op de bonnefooi in de auto met het idee dat je het dan wel ziet", vertelt ze aan EditieNL.

Wanneer je in een land geen bewijs van testen of vaccinatie kunt laten zien, dan zitten daar consequenties aan vast. "Er zijn op dit moment geen zware grenscontroles, maar je kan wel steekproefsgewijs gecontroleerd worden. En mochten er onverhoopt besmettingshaarden ontstaan, dan kun je aan de grens worden gecontroleerd, zoals in Oostenrijk vorig jaar."
Ander land, andere regels
Op de Reiswijzer van de ANWB blijkt Frankrijk een populaire zoekterm. Maar de regels verschillen van land tot land. "Zo heeft Italië als enige land van de vier populairste bestemmingen nog niet laten weten of een vaccinatiebewijs toegang geeft tot het land. En in Frankrijk moet de PCR-test 72 uur voor aankomst zijn gedaan en in Spanje is dat 48 uur."
Bij onze buren in Duitsland worden er alleen vaccinatiebewijzen in het Engels geaccepteerd. En ook voor reizigers die door een land heenreizen gelden er andere regels. "Zo eist Frankrijk nu ook voor het doorreizen een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur geleden. En ook heb je in Frankrijk een verklaring van eer nodig waarin staat dat je geen Covid-19 symptomen hebt."

In andere landen is er een uitzondering voor doorreizen van 12 of 24 uur. "Maar je moet dan kunnen aantonen met een reservering kunnen aantonen dat je op doorreis bent. En vaak eisen landen dat het testbewijs officieel is vertaald."
Nog niet onbezorgd op reis
Momenteel wordt er hard gewerkt om per 1 juli een officieel vaccinatiebewijs voor elkaar te krijgen. "Zodat we bij elkaar over de grens vakantie kunnen vieren. Dat is nu nog niet het geval." Dus is een goede voorbereiding vereist als je met de auto de grens over wil. "Je moet goed uitzoeken hoe het zit met het land waar je naartoe gaat. Het vergt een goede planning voor je heenreis en ook je terugreis. Wij noemen dit nog niet onbezorgd op reis."
Financiële consequenties
Mocht het voorkomen dat jij toch de fout in gaat tijdens het reizen, dan kan de vakantie nog erg duur worden. Als je zonder vaccin of negatief testbewijs van grens naar grens rijdt, kun je een forste boete ontvangen.
Als je Frankrijk betreedt zonder geldige test of vaccinatiebewijs betaal je 135 euro boete per persoon. En als je nog eens wordt gepakt, dan kan het oplopen tot 3750 euro.
In Spanje kun je een boete verwachten van 3000 euro of meer.
In Italië geldt geen vast bedrag. Maar wie zich niet aan de corona-maatregelen houdt, kan een boete krijgen van maximaal 1000 euro.
Als je in Duitsland bij een politiecontrole geen test en geen vaccinatiebewijs kunt laten zien, dan moet je 'm halen en in quarantaine. Als je je niet aan de quarantaine-eis houdt, wordt het dokken. Deze kosten kunnen oplopen tot 25.000 euro maar deze kost in de meeste gevallen 1000 euro.