Ga naar de inhoud
Bekerfinale

ADO-speelster drinkt augurkensap tegen kramp: helpt dat echt?

Potten augurken Beeld © EditieNL

Tijdens de bekerfinale van het vrouwenvoetbal tussen ADO Den Haag en PSV afgelopen weekend, kreeg voetbalster Jannette van Belen kramp. Om dit op te lossen dronk ze in de dug-out augurkensap. Helpt dit echt tegen kramp?

Van Belen werd tien minuten voor het einde van de wedstrijd uit het veld gehaald. Op camera's is te zien hoe ze in de dug-out uit een pot augurken drinkt. "Ik voelde tijdens de wedstrijd al een beetje kramp opkomen en de fysio had ergens op het internet gelezen dat augurkensap daartegen zou helpen. Dus toen ik tien minuten voor het fluitsignaal werd gewisseld had zij een pot klaargezet", vertelt ze aan EditieNL.

Vies vond ze het niet. "Ik hou wel van augurken. Dus ik nam een paar flinke slokken en vrij snel daarna ik geen last meer van kramp. Dus blijkbaar werkt het wel."

Ook Oos Kesbeke, directeur van augurkenproducent Kesbeke, heeft weleens gehoord dat het sap helpt tegen kramp. "In Amerika drinken atleten vaak pickle juice. Er zitten namelijk allemaal stoffen in die goed zijn voor je lichaam", zegt hij tegen EditieNL. De belangrijkste daarvan zijn elektrolyten. "Die helpen onder andere tegen kramp en met hydrateren."

"Tegenwoordig wordt het sap om deze reden zelfs los verkocht, zonder augurken erin. Ik heb ook gehoord dat jongeren augurksap shotten tijdens het uitgaan, omdat het de invloed van alcohol tegen schijnt te gaan."

Geen wetenschappelijk bewijs

Hoewel Van Belen en Kesbeke overtuigd lijken van de werking van het sap, nuanceert voedingswetenschapper Ingeborg Brouwer hun uitspraken. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit soort trucjes daadwerkelijk helpen. Maar soms klinkt de werking wel logisch. Het zou kunnen dat de zoetsure sap helpen tegen uitdroging en daarmee ook tegen kramp."

Augurken
Lees ook:
Augurken zijn multifunctioneler dan we dachten: dit kun je allemaal doen met augurkensap

Op het internet doen wel meer van dit soort theorieën de ronde. Zo zou je een vieze adem kunnen voorkomen door rauwe groenten en graanproducten te eten en gele tanden kunnen aanpakken door er stukjes aardbei overheen te wrijven. Last van wallen? Dan moet je er gekoelde theezakjes op leggen.

"Dit is natuurlijk allemaal niet bewezen", zegt Brouwer, "maar als het bij drie mensen werkt, dan zetten zij het op internet en de driehonderd mensen bij wie het niet heeft gewerkt houden hun mond."

(On)schuldig

Zolang het om onschuldige trucs gaat, kan het geen kwaad om te proberen. "Vanuit wetenschappelijk standpunt is het natuurlijk niet erg dat mensen gekoelde theezakjes op hun ogen doen. Of dat ze hun lippen insmeren met olijfolie. Het is niet schadelijk voor de gezondheid en misschien werkt het voor sommigen."

Maar er zijn ook minder onschuldige trucs. "Als wetenschapper ga ik waarschuwen als dit soort trucjes schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat was bijvoorbeeld zo toen Rens Kroes een kleidieet aanraadde in een blad. Toen hebben we gezegd dat dit niet gezond is."