Stel betrapt

Stel rooft hotelkamer leeg: 'Gasten vinden dat het hotel al genoeg verdient'

07 juni 2021 15:28 Aangepast: 07 juni 2021 15:47
Marloes van The Duke Boutique Hotel Beeld © EditieNL

In een hotel in het Brabantse Gilze nam een stel de term 'all inclusive' afgelopen weekend wel heel letterlijk. Ze werden betrapt terwijl ze probeerden het interieur van hun hotelkamer te stelen. En ze zijn lang niet de enigen die spullen achteroverdrukken in hotels.

Het koppel probeerde een kussen en douchekop mee te smokkelen uit hotel Klein Zwitserland. Ook de douchekop en de tl-balk op hun kamer waren al gedemonteerd. Een beveiliger betrapte het stel, dat voorlopig vastzit voor diefstal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stel probeert koelkast en douchekop te stelen uit Brabants hotel

Meer hotels hebben ervaring met stelende gasten. "Het meest bizarre wat hier ooit is meegenomen, is een gouden badstop", vertelt Marloes van de Wiel van The Duke Boutique Hotel aan EditieNL. "Waarschijnlijk vonden ze 'm heel mooi."

Kussen en kledinghanger

Ook herinnert ze zich een gast die het hoofdkussen had meegenomen. "Die had in ruil zijn of haar eigen kussen achtergelaten. Deze gast dacht vast: ik ruil mijn dunne kussen om voor een stevig exemplaar, dat heeft vast niemand door."

Volgens Van de Wiel worden kledinghangers regelmatig buitgemaakt. "Er is ook weleens een badjas gestolen. En mensen nemen hier paraplu's mee die ze vervolgens in restaurants achterlaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kluis in je camper? Zo ga je diefstal tegen op de camping

Maar er zijn ook spullen die de gasten juist legaal mogen meenemen, maar niet doen. "Er liggen voor iedere gast mooie slippers klaar met het hotellogo erop. Die worden vaak achtergelaten, terwijl ze mee mogen. Hopelijk denken mensen als ze die dragen dan nog vaak aan het verblijf terug."

Ook veel andere kleine spulletjes kun je met een gerust hart in je tas stoppen. "Bij ons mag je de oordopjes, badmuts, pen, notitieboekjes, koffie en thee en dat soort dingen allemaal meenemen. Shampoo en douchegel kunnen hier niet meegenomen worden, want die zitten in grote flessen in een houder."

Dure overnachting

Mensen die spullen stelen uit hotels doen dat mogelijk omdat ze de overnachting aan de prijzige kant vinden, denkt Paul van Lange, sociaal psycholoog aan de VU. "Bij een diner heb je gegeten, dan zie je de keuken, de bediening en de kok. Maar in een hotel zijn veel kosten onzichtbaar. Dan denken sommigen: waarom moet ik eigenlijk 150 euro betalen voor deze slaapplek?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evelien de Bruijn krijgt onverwachte post van berouwvolle dief

Omdat zij het gevoel hebben dat het hotel 'toch al flink aan hen verdient' vinden ze dat ze wel iets mogen meenemen. "Mensen zoeken de randen op en sommigen gaan er een beetje overheen. Vaak gaat het om kleine dingen, zoals een kledinghanger of handdoek. Want dat zijn spullen die je redelijk kan verantwoorden naar anderen en jezelf door te zeggen: het hotel heeft er toch genoeg van. Het valt ze niet eens op."

Groot vs. klein

Hij denkt dat ook meespeelt of iemand in een groot hotel verblijft dat deel uitmaakt van een keten, of in een klein boetiekhotel. "Bij die eerste is het gevoel sterker dat het wat minder persoonlijk is en dat het hotel het waarschijnlijk toch niet merkt. Je doet met die actie wat minder leed aan. Een kleinschalig hotel voelt veel persoonlijker. Daar neem je minder snel iets mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore