Ga naar de inhoud
Succes

Utrechtse visdeurbel stopt maar komt volgend jaar terug

Stadsecoloog Anne Nijs bij de sluis Beeld © EditieNL

Duizenden keren werd erop gedrukt: de Utrechtse visdeurbel. Vissen die vanaf de Oudegracht naar de Kromme Rijn wilden zwemmen kregen door de deurbel de kans om door de Weerdsluis te zwemmen. De digitale deurbel gaat nu offline, laat de gemeente weten. Volgend voorjaar komt 'ie wel terug.

Vanuit de hele wereld werd een onderwatercamera in de gaten gehouden en elke keer als er een vis voor de camera zwom kon er op de digitale bel gedrukt worden. "440.000 mensen drukten meer dan 100.000 keer op de visdeurbel. Dat betekent dat er voor iedere vis persoonlijk op de bel is gedrukt", schrijft de gemeente op haar website.

Volgend jaar terug

Omdat de visdeurbel zo'n succes is geweest komt hij volgend voorjaar – wanneer de vissen weer op zoek gaan naar een partner – weer terug.

Utrechtse
Lees ook:
Utrechtse visdeurbel groot succes: 32 duizend keer gebruikt

De visdeurbel kreeg afgelopen jaar veel aandacht. Het initiatief werd 1 april geïntroduceerd en veel mensen dachten dat het een grap was.  "Ze denken: het is echt gek dat de gemeente dit gaat doen. Dat kan niet, de eerste ter wereld", zei stadsecoloog Anne Nijs toen tegen EditieNL. "Ik dacht wel een beetje van: wel jammer dat mensen het niet geloven. Maar het is natuurlijk ook wel weer wat grappig. Ik snap goed dat mensen het bizar vinden."

Visdeurbel
Lees ook:
Visdeurbel weggelachen als 1 aprilgrap: 'Mensen geloven niks meer'

De deurbel werd door mensen uit de hele wereld bekeken van Canada tot Taiwan. Er waren volgens de gemeente veel baarzen, snoeken, blankvoorns en brasems te zien.