Ga naar de inhoud
570 meter

Utrecht krijgt langste regenboogpad ter wereld: 'Krachtig communicatiemiddel'

Een regenboogpad in Amsterdam Beeld © ANP

Nederland krijgt het langste regenboogpad ter wereld. Vandaag beginnen ze in Utrecht met het schilderen van 570 meter lange pad, ter ere van de Pride-maand. Wat maakt de vlag zo'n krachtig symbool geworden voor de LHBTQI+-beweging?

De regenboog is niet meer weg te denken als symbool voor de LHBTQI+ gemeenschap. Over heel de wereld kom je de vlaggen tegen. Ook regenboogpaden duiken op veel plekken op. Ze zijn er bijvoorbeeld in IJsland, Engeland en Taiwan. In Nederland vind je ze onder meer in Maastricht, Amsterdam en Groningen. "Door het onbewust op veel plekken te zien, blijft het symbool hangen", vertelt cultureel antropoloog en filosoof Rik Roelfzema aan EditieNL.

Invloed van religie

De vlag heeft elementen uit de religie overgenomen. "De regenboog was vroeger een teken van bovenaf, dat speciaal voor jou was. Een heilig verschijnsel. Met de komst van de kerk zijn een hoop symbolen verchristelijkt. Er zijn in de moderne tijd veel symbolieken met elementen van symbolen van vroeger."

Regenboogkoekjes?
Lees ook:
Regenboogkoekjes? Eerst haatberichten, toen lange rijen bij bakker VS

Maar niet iedereen zal een positief gevoel krijgen bij het zien van de regenboogvlag. "Het kan twee kanten opgaan. Sommige mensen denken: wat geweldig. Maar er zijn ook mensen bij wie het symbool ergenis en antipathie oproept."

Communicatiemiddel

Een symbool is volgens hem een ongelooflijk krachtig communicatiemiddel – nog krachtiger dan een verhaal. "Symbolen vatten een bepaalde levenswijsheid samen. Je ziet het en je weet meteen wat het betekent. Als je het uit moet leggen in woorden, heb je misschien wel drie minuten nodig."

In het dagelijks leven komen we met veel symbolen in aanraking. "De nieuwe emoji zijn ook symbolen, maar die zijn heel oppervlakkig. Een regenboogvlag heeft veel meer betekenis."

Trauma
Lees ook:
Trauma door homogenezingstherapie: 'Ze zeggen dat je defect bent'

Bart Wisbrun weet precies wat een goed symbool wel en niet moet hebben. Hij is de ontwerper van het bekende lieveheersbeestje tegen zinloos geweld. Hij heeft voor dit dier gekozen omdat mensen dit een lief dier vinden. "Het wekt een positieve beleving op. Maar het lieveheersbeestje is niet alleen maar schattig: het kan ook fel van zich afbijten als het moet", vertelt hij aan EditieNL.

De kracht van de regenboogvlag zit 'm volgens Wisbrun in de herkenbaarheid. "De kleurencombinatie is universeel. Overal ter wereld wordt de regenboog herkend. Dat is belangrijk voor een symbool."

Eenvoud

Een goed symbool is daarnaast eenvoudig. "En mensen moeten zich in erin kunnen inleven. Ook de kleuren van een symbool zijn belangrijk. Wil je over veiligheid praten? Denk dan aan frisse kleuren zoals groen, blauw en wit. Elke kleur kan weer een ander soort beleving oproepen."