Pop-up

Eerste ligbioscoop van Nederland geopend: 'In slaap vallen is geen probleem'

07 juni 2021 13:36 Aangepast: 07 juni 2021 16:51
Zie jij jezelf hier al liggen? Beeld © EditieNL

Sinds zaterdag mogen we na maanden wachten eindelijk weer naar de bioscoop. Lekker onderuitgezakt in een rode stoel naar een film kijken: voor sommigen de ultieme manier van ontspanning. Voor diegene die nog een beetje extra ontspanning willen is er sinds vandaag een ligbioscoop in Amsterdam, waar je vanuit een bed naar een film kan kijken.

De Beddenbioscoop staat – niet geheel onverwacht – vol met bedden, want: "Er is geen plek die meer comfortabel is om een film te kijken dan je bed", zegt bedenker Joep Verbunt tegen EditieNL. "Tegelijkertijd is er geen betere locatie om een film te ervaren dan de bioscoop. Breng je deze twee samen dan geloven wij de gouden combinatie te hebben gevonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bioscopen boos om testen voorafgaand bioscoopbezoek

In de filmzaal staan tot en met 23 juni vijftien boxsprings waar de bezoekers op liggen en vanuit bed een film kunnen kijken. Heerlijk ontspannend, zal je misschien denken, maar hoe blijf je wakker? Voor menigeen zal het al moeilijk zijn om thuis op de bank een film af te kijken zonder in slaap te vallen. Hoe doe je dat dan vanuit een comfortabel bed?

Spieren ontspannen

Wakker blijven zal volgens neuroloog en somnoloog van het OLVG Kristel Kasius voor sommigen nog wel een uitdaging worden. "We werken niet voor niets zittend of staand. Als je ligt dan ontspannen je spieren en is je concentratie minder en kun je dus makkelijker in slaap vallen", zegt ze tegen EditieNL. "Als je zit of staat dan span je je spieren aan en val je minder snel in slaap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slaap jij slecht door de hitte? Hierdoor komt het en zo lukt het tóch

Ze denkt dan ook dat mensen zeker in slaap zullen vallen in de ligbioscoop. Dat komt overigens niet alleen door het liggen, maar ook door het achtergrondgeluid. "Kinderen – en vooral jonge kinderen – slapen zelfs beter als iets beweegt of als er achtergrondgeluid is. Dat heeft ermee te maken met hoe het vroeger in de baarmoeder was. Het 'baarmoedereffect' is bij volwassenen inmiddels wel verdwenen, maar sommigen slapen nog steeds gemakkelijker met geroezemoes op de achtergrond. Als er hele plotse geluiden zijn zoals bij een film, zullen ze wel weer wakker worden."

Maar als straks de hele zaal ligt te slapen, wat is dan het voordeel van een ligbioscoop? Volgens de bedenker zit er een commerciële reden achter, het wordt namelijk georganiseerd door een beddenmerk. "Als ze in slaap vallen is dat natuurlijk geen probleem, want dat betekent dat de bedden goed zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore