'Ik wil zelf dingen beslissen'

Eline (14) is nu al zelfstandig ondernemer en rijdt rond op eigen ijsbakfiets

04 juni 2021 17:49 Aangepast: 04 juni 2021 18:02
Eline met haar ijsbakfiets Beeld © EditieNL

Het komt zelden voor: een veertienjarig meisje op de stoep bij de Kamer van Koophandel. Het ondernemershart van Eline Fokker (14) uit het Drentse Sleen kon niet langer wachten. Met haar bedrijfje Zinin fietst ze op haar ijsbakfiets rond om Italiaans schepijs in de buurt te verkopen. "Ik wil zelf dingen beslissen en juist niet gezegd worden wat ik moet doen."

Een economieles op school over zelfstandig ondernemen, eerder dit schooljaar, deed wonderen voor de derdejaars vwo-leerling. "Ik ga helemaal op in het idee om iets neer te zetten zoals ik het graag wil", vertelt ze aan EditieNL. Ze twijfelde even of ze haar plannen niet beter kon uitstellen tot na haar opleiding: "Maar toen bedacht ik me: ik kan het net zo goed nu al gewoon doen."

Hulp ouders

Hoe ga je vanuit daar verder? Het ijs verkopen heeft ze in ieder geval niet van een vreemde. "Mijn vader heeft vroeger ook ijsjes verkocht op zijn brommer. Bovendien vind ik de sfeer in ijssalons heel goed. Al snel was het idee geboren om zelf ook ijs te verkopen, maar dan met de fiets."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Echt succesvol ondernemen: ‘Trek je vooral niet aan wat anderen van je vinden’

Het eerste wat daarna op haar to-do-lijstje stond was zichzelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor had Eline toestemming nodig van haar ouders omdat ze zelf nog te jong is. "Het bedrijfje staat nu op mijn naam én die van mijn vader. Als je daar dan naar buiten loopt bestaat je bedrijf gewoon écht. Dat is zo gaaf", vertelt ze enthousiast.

Eline na haar inschrijving bij de KVK Eline na haar inschrijving bij de KVK

Financiën

Dan begint het echte werk. "Je moet bedenken wat voor kar je wil, welke smaken, welke kleuren en hoe de bakjes eruit komen te zien. Dat is heel leuk." Samen met haar ouders heeft ze een bakfiets uitgekozen, waarmee haar bedrijf echt vorm begint te krijgen.

Dat er kosten zitten aan een bedrijf voordat je winst kan maken, weet Eline maar al te goed. "Daarom heb ik een zakelijke rekening geopend. Er moet een bepaald bedrag in mijn bedrijf zitten. Verder haal ik de inkoopkosten van mijn omzet af en het geld dat dan overblijft, verdeel ik over mijn zakelijke- en privérekening", legt ze uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autistische Noah (4) koopt 918 SpongeBob-ijsjes, mama niet blij

Na een kleine speurtocht wordt ook een van de laatste dingen, maar zeker niet het onbelangrijkste, geregeld: de leverancier van het schepijs. "Mijn ouders hebben geholpen bij de aanschaf van alle eerste aankopen. Dat moet ik straks wel allemaal terugbetalen."

Positieve reacties

De jonge Drentse is pas drie keer met haar bakfiets op pad geweest en wordt overladen met positieve reacties. "Het loopt hartstikke goed, dat had ik echt niet verwacht. Na mijn eerste dag gewerkt te hebben afgelopen zaterdag, moesten we alweer nieuw ijs bestellen." Per dag gaan er tussen de 100 en 200 bolletjes ijs doorheen. "Mensen vinden het vooral bijzonder omdat ik nog zo jong ben. Voor vanavond ben ik zelfs gevraagd om op een bruiloftsfeest te staan met mijn ijskar."

Toekomst

Na haar middelbare school wil Eline bedrijfskunde gaan studeren. Niet getreurd, Zinin verdwijnt niet. Het bedrijf blijft in de familie: "Mijn broertje wil het graag overnemen als ik me ga storten op een studie." Zelf hoopt ze ooit meerdere ondernemingen, het liefst restaurants, te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore