Onderzoek Consumentenbond

Supermarkthummus lijkt niet op origineel: 'Belediging voor echte hummus'

05 juni 2021 12:00 Aangepast: 07 juni 2021 10:10
Julia Rabin, eigenaresse van Juuls Hummus

De hummus die te koop is in de supermarkt lijkt nauwelijks op het origineel uit het Midden-Oosten. De Consumentenbond onderzocht 78 soorten en kwam tot de conclusie dat er allerlei fratsen worden uitgehaald met de hummus. Het is vaak ongezonder en het heeft een compleet andere samenstelling.

Zo zit er in de echte hummus vaak 70 procent kikkererwten. In de supermarktvariant is dit vaak maar 52 procent. Daarnaast bestaat originele hummus uit zo'n 15 procent sesampasta, ofwel tahini. De variant in de supermarkt blijft steken op 11 procent.

Originele smaak

En deze aanpassingen hebben effect op de smaak. Dit maakt het volgens Julia Rabin, eigenaresse van restaurant Juuls Hummus, niet per se vies. "Maar als je de ingrediënten ziet, dan zijn het niet de oorspronkelijke", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezonder eten stijgt harder in prijs dan ongezond eten

In hummus zitten volgens het originele recept maar een aantal simpele ingrediënten. "Kikkererwten, tahini, citroensap en zout. De echte puristen gebruiken alleen deze. Wij doen nog een beetje komijn en knoflook erbij omdat we dat lekker vinden."

In de supermarktvarianten worden deze ingrediënten vaak vervangen of in kleinere hoeveelheden gebruikt. "Zo vervangen ze in sommige soorten tahini door raapzaadolie." Daardoor is de originele smaak soms nergens te bekennen. "De structuur is anders en het is vaak droger. Het is gewoon niet het originele recept."

Meer suiker

Naast dat het anders smaakt, blijkt hummus uit de supermarkt ook nog eens ongezonder te zijn. Dit komt volgens smaakprofessor Peter Klosse doordat bedrijven vaak het vetgehalte omlaag proberen te krijgen. "Mensen denken dat vet heel slecht is, dus dat wil je niet in je product hebben", legt hij uit aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albert Heijn komt met zoete chocolade-hummus

Om het vetgehalte te verlagen worden vaak suikers toegevoegd, wat ten koste gaat van de romige structuur. "Zonder vetten mis je die volheid. Als je de smaak wil herstellen kun je andere voedingsstoffen ervoor in de plaats doen, bijvoorbeeld eiwitten, maar die zijn duur. Dus dan kom je al snel bij de koolhydraten uit. De suikers dus."

Ook worden duurdere ingrediënten vaak vervangen door goedkopere alternatieven. "Olie is bijvoorbeeld duur. Dus gaan supermarkten sleutelen aan de smaak, om een product op de markt te krijgen dat duidelijk goedkoper is maar toch lijkt op het originele product. Mensen zijn gewend aan hummus, dus we willen ze hummus geven."

Naam niet waard

Wat Julia Rabin betreft zouden deze producten geen hummus mogen heten. "Zodra er smaakjes bijkomen – neem bijvoorbeeld bietenhummus of pompoenhummus – dan mag je het echt geen hummus meer noemen. Dan is het klaar. Dat is eigenlijk echt een belediging naar de echte hummus."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore