Ga naar de inhoud
Van Sittard naar Haarlem en weer terug

Tamar trekt door Nederland met kameel: 'Ik zoek nog slaapplaatsen'

Einstein en Tamar in Alphen Beeld © EditieNL

Grote kans dat je twee keer met je ogen moet knipperen als je Tamar Valkenier in het dagelijks leven tegenkomt. Zij trekt met wel heel bijzonder gezelschap Nederland door: namelijk samen met haar kameel Einstein. "Vandaag hebben we zo'n 12 kilometer door de duinen gelopen. We zijn in Limburg begonnen en nu al helemaal in Noordwijk", vertelt ze aan EditieNL.

Elf weken geleden, voordat haar avontuur in het zuiden van Nederland start ging, kocht Tamar haar eenjarige kameel Einstein. "Een vriendin van me heeft kamelentassen gemaakt van oude postzakken. Zelf heb ik Einstein getraind, het is een geweldig dier", vertelt ze aan EditieNL.

Inmiddels zijn de twee zeven weken samen op pad. Een aantal dagen geleden heeft het tweebultige dier zijn allereerste stappen ooit op het strand gezet. Daarna vervolgden ze hun tocht langs het reuzenrad en de pier van Scheveningen naar Katwijk. Het stel loopt door naar Haarlem, waar de familie en vrienden van Tamar wonen. Daarna keren ze terug naar Sittard. 

Overnachten

Op deze reis met Einstein is Tamar voor haar slaapplaatsen volledig afhankelijk van mensen langs de route. "Ik zoek gewoon mensen waar wij mogen overnachten met een weitje en een stevig hek om Einstein in te zetten." Voor de terugreis is de jonge avonturier nog op zoek naar plekken om te overnachten. "Meestal komt dat vanzelf op me af. Mensen mailen vaak dat ze het super tof vinden als ik bij hen langskom. Anders plaats ik zelf een oproepje op Facebook of Instagram", legt ze uit.

Bijzondere
Lees ook:
Bijzondere ochtend voor Bas: 'Er stond een kameel in mijn zwembad'

Tijdens haar tocht krijgt Tamar veel positieve reacties. "Iedereen vindt het leuk en vindt het bijzonder wat ik doe. Sommige mensen lopen zelfs een stukje mee." 

Verslavend

Op de vraag waarom ze dit leven leidt? Een simpel antwoord: "Weet ik niet, gewoon om het leven interessant te houden. Elke dag denk ik: Yes! Ik mag weer, dit is zo gaaf! Dat gevoel is enorm verslavend." In het begin verklaarde iedereen haar voor gek, maar dat is nu anders. "Nu ze zien wat voor succes het is, hoe gelukkig en fit ik ben, staan ze volledig achter me."

Maar ze heeft nog een doel: haar pas uitgebrachte boek Fulltime Avonturier rondbrengen. Dat gaat over de zoektocht naar de zingeving van haar leven. Tamar reist al zes jaar lang, 365 dagen per jaar de wereld over om alles uit haar leven te halen. Ze heeft twee jaar over de wereld gefietst, een trektocht door de woestijn gemaakt én tussen de nomaden in Mongolië geleefd.

"Een boek uitgeven in coronatijd is niet ideaal. Daarom heb ik Einstein gekocht en bezorgen we samen de boeken door Nederland. Iedereen die mijn verhaal wil horen of een dagje mee wil wandelen is welkom." Haar hele beeld over Nederland is zelfs bijgesteld door dit avontuur. "Ik ben weer helemaal verliefd op eigen land geworden én wat zijn de mensen hier gastvrij", vertelt ze enthousiast.

Einde

Als de twee zijn teruggekeerd in Sittard houdt niet alleen de reis, maar ook de vriendschap tussen de twee op. "Einstein blijft in Nederland op een boerderij bij zes kamelenvrouwtjes. Zelf maak ik de zomer af in IJsland, waar ik twee weken als gids aan de slag ga."

Gezin
Lees ook:
Gezin Peeters zet rondreis van 5 maanden gewoon door: 'Alles was al geregeld'