Ga naar de inhoud
"Ze krijgen ons niet klein"

EK-versiering Oranjefan Hendrik vernield: 'Dit doe je niet'

Hiddings woning nadat de vlaggetjes waren doorgeknipt Beeld © EditieNL

Hendrik Hidding uit de Emmense volksbuurt Het Meerveld werd vanochtend ontdaan wakker. Alle vlaggetjes rondom zijn huis zijn losgeknipt of afgesneden. Bovendien is er volgens de Emmenaar geprobeerd brand te stichten. Inmiddels heeft hij aangifte gedaan bij de politie en looft hij een beloning van duizend euro uit voor de tip naar de dader.

Al 22 jaar versiert Hidding traditiegetrouw zijn huis tijdens de EK’s en WK’s die het Nederlands Elftal speelt. "We waren begonnen met de voorbereidingen maar ze hebben het meteen kapot gemaakt en geprobeerd in brand te steken", vertelt hij aan EditieNL. Vanochtend zag hij grote schroeiplekken aan de vlaggetjes. "Mijn hele hek is ook ingebrand. Het zijn geen duizenden euro’s, maar dit doe je niet."

De oranjekoorts zit dus in hart en nieren. Sinds hij in de buurt woont neemt hij iedereen op sleeptouw om de straat oranje te laten kleuren. "Ik heb zeker al wel voor duizenden euro’s aan vlaggetjes en materialen uitgegeven door de jaren heen", vertelt hij trots, "Het is heel zuur als iemand dat dan vernielt en in brand wil steken."

Oranjekoorts:
Lees ook:
Oranjekoorts: deze gadgets moet je voor het EK voetbal in huis hebben

Hidding kan het niet verkroppen dat de daders hebben geprobeerd het in brand te steken. "Voor hetzelfde geld brandt de hele woning af. Ik heb wel twee kinderen en een vriendin. Daarom heb ik er een beloning van 1000 euro voor over. Zo hoop ik de dader snel te pakken te krijgen." Vrienden van Hidding betalen ook mee aan de beloning. "Ikzelf kan er wel rustig onder slapen maar mijn vriendin en kinderen zijn wel heel erg geschrokken", vertelt hij.

Opnieuw beginnen

Tot nu toe zijn er nog geen tips binnengestroomd die leiden naar een dader. De politie heeft donderdagmiddag sporenonderzoek gedaan bij de woning. De Emmenaar heeft wel de camerabeelden van de overbuurvrouw gedeeld op Facebook. "Voor mijn eigen camerabeveiliging hingen de vlaggetjes. Dat levert dus niks op."

Is
Lees ook:
Is Oranje klaar voor het EK? Met de sfeer zit het wel goed

Hoewel Hidding nu weer helemaal overnieuw moet beginnen, geeft hij de moed niet op. "Buurtbewoners en vrienden stond gelijk klaar om te helpen alles opnieuw te versieren. We geven niet op, ze krijgen ons niet klein." Het EK-voetbal begint gelukkig pas over een week. De Oranjefan heeft dus nog wat tijd om zijn woning alsnog klaar te stomen voordat het EK van start gaat.