Ga naar de inhoud
Imago ingestort

9 miljoen binnenharken: hoeft Sywert nooit meer te werken?

Sywert van Lienden Beeld © ANP

Sywert van Lienden is al dagenlang het onderwerp van gesprek. Samen met zijn compagnons streek hij miljoenen euro's op met de mondkapjesdeal. Zijn imago is vermoedelijk onherstelbaar beschadigd, maar hij heeft in ieder geval nog wel negen miljoen op zijn bankrekening staan. Zit hij daarmee gebakken voor de rest van zijn leven? "Het is een nadeel voor hem dat hij nog zo jong is."

Van Lienden (30) is flink onder vuur komen te liggen nadat is gebleken dat hij samen met Camille van Gestel en Bernd Damme miljoenen euro's verdiende aan de inkoop van mondkapjes, terwijl de deal naar eigen zeggen zonder winstoogmerk was. Volgens platform Follow The Money heeft hij er 9,2 miljoen euro aan overgehouden.

Jong

Is hij nu voor de rest van zijn leven binnen? "Negen miljoen is een hoop geld", zegt beursanalist Jacob Schoenmaker van RTL Z. "Maar hij heeft een nadeel: hij is nog jong. Hij heeft weinig pensioen opgebouwd en krijgt pas over 37 jaar AOW. Tot die tijd komt de Belastingdienst ieder jaar langs én hakt de inflatie erin. Bovendien is de spaarrente negatief, dus dat schiet ook niet op."

CDA
Lees ook:
CDA bekijkt royement mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden

Schoenmaker maakt een rekensommetje. "Als hij iedere maand 5000 euro zou uitgeven, is zijn geld in 2076 op. Op zijn 85ste. Volgens de huidige sterftetafels zal hij 86 worden, dus dan redt hij het net niet."

Beleggen

Maar er is ook goed nieuws voor Van Lienden: hij kan zijn geluk beproeven op de beurs. "Alleen al aan dividend kan hij hier zo'n 2 tot 3 procent aan opstrijken. Daar komt over zo'n lange periode ook nog koerswinst bij, dus dan gaat hij het makkelijk redden. Als hij niet wil beleggen, adviseer ik hem toch maar een krantenwijk te nemen."

Maarten
Lees ook:
Maarten van Rossem over Sywert van Lienden 'oplichter'

Hebzucht

Hoewel de hebzucht van Van Lienden vooral bestraft wordt, is het volgens Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen, iets waar veel ondernemers mee rondlopen. "Vanuit de ondernemersgeest is hebzucht niet meer dan logisch. Het is waar de ondernemer voor in het leven is geroepen. Zij worden extreem gedreven door het verlangen naar meer, beter en groter. En dus ook door geld", zegt hij tegen EditieNL.

Aan de schandpaal nagelen is in die zin onterecht. vindt Lamme. "Hij heeft vanuit de ondernemersgeest gehandeld." Wel noemt hij het 'onhandig' dat Van Lienden in eerste instantie heeft gezegd dat hij zonder winstoogmerk handelde. "Dat maakt dat hij nu in deze openbare executie de volle laag krijgt. Met eerlijkheid was hij ermee weggekomen, want dan was het gewoon een slimme ondernemerszet geweest."

Hebzucht
Lees ook:
Hebzucht levert geen hoger salaris op