Oefenwedstrijd

Onbekend elftal op het veld? 'Gravenberch wordt net zo bekend als Sneijder'

02 juni 2021 17:24 Aangepast: 02 juni 2021 18:10
Hoe bekend zijn deze spelers? Beeld © EditieNL

Het Nederlands Elftal maakt zich klaar voor het EK voetbal. Vanavond spelen de mannen een oefenwedstrijd tegen Schotland. Afgelopen jaar was er weinig voetbal te zien op tv. Grote kans dus dat er spelers op het veld staan die maar voor een klein groepje mensen bekend zijn.

De voorlopige 26-koppige selectie van de bondscoach is 14 mei bekendgemaakt. Een handjevol spelers kent waarschijnlijk iedereen. "Memphis Depay, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong en Daley Blind zijn wel echt de steunpilaren van Oranje", vertelt sportjournalist Barbara Barend aan EditieNL. "Debutanten als Gakpo en Timber zijn voor Nederland wellicht minder bekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is Oranje klaar voor het EK? Met de sfeer zit het wel goed

Voor wie de Eredivisie niet volgt, zal het dus even puzzelen zijn. Maar dat zal na het EK echt veranderen, garandeert sportmarketeer Sander Mallie van SportsGen. "Over een paar jaar spreek je net zo over Gravenberch als over Sneijder. Het is natuurlijk wel belangrijk hoeveel de spelers spelen en hoe ze het doen. Als iemand beslissend speelt tijdens een EK, dan zal je die naam niet snel vergeten."

Vanavond oefenwedstrijd

Of een oefenwedstrijd zoals die van vanavond echt voor naamsbekendheid gaat zorgen is nog maar de vraag. "Doorsnee Nederland gaat niet zitten voor zo'n vriendschappelijke wedstrijd. En als het thuis al opstaat, dan kijk je met een half oog mee. Maar op het moment dat de Oranjestemming – hopelijk – ontstaat dan gaat het vanzelf." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjekoorts: deze gadgets moet je voor het EK voetbal in huis hebben

Spelers die nu nog niet zo bekend zijn kunnen dat door de deelname aan het EK wel worden. En dat kan hun carrière een flinke boost geven. "Dit soort toernooien doet heel veel met de waarde van een speler. Als je jezelf op zo'n hoog podium als het EK goed laat zien, dan schiet die marktwaarde echt de lucht in", legt Mallie uit. Dit gebeurde ook met de transfers van De Ligt en De Jong na het succes van Ajax in de Champions League. Spelers kunnen door die bekendheid een beter contract afdwingen bij nieuwe clubs.

Geliefde spelers, bekende club

De waarde van een speler hangt niet alleen af van zijn prestatie op het veld, maar ook van de grootte van het bereik op social media en verdere bekendheid. "Toen Blind naar Ajax kwam had 'ie meer volgers op Twitter dan de club zelf. Clubs hebben er zeker belang bij als hun spelers geliefd zijn."

Op zondagavond 13 juni speelt Oranje de eerste wedstrijd uit de groepsfase tegen Georgië. Oostenrijk en Noord-Macedonië nemen het daarna nog op tegen het Nederlands Elftal.

Quiz!

Hoe goed ken jij de spelers? Doe hier de quiz!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore