LHBTQI+

Lego lanceert Pride-collectie: 'Het leven is divers, dus speelgoed ook'

02 juni 2021 11:48 Aangepast: 02 juni 2021 14:49
De Pride collectie van LEGO

De internationale Pride-maand is gisteren van start gegaan. Ter ere van deze festiviteiten bracht Lego een speciale collectie uit genaamd 'Iedereen is super', met poppetjes die iedere kleur van de regenboog, en meer, representeren. Speelgoed wordt steeds diverser, maar heeft dat daadwerkelijk impact op het wereldbeeld van kinderen?

De set bevat elf verschillende poppetjes die elk een kleur van de inclusieve LHBTQI+-vlag representeren. En dat zijn niet alleen de kleuren van de welbekende regenboogvlag. Ook de kleuren zwart en bruin, voor personen van kleur, en blauw, wit en roze voor de transgendervlag zijn aanwezig. Daarnaast hebben alle poppetjes een eigen unieke haarstijl.

Diversiteit in de klas

Speelgoed is in recente jaren steeds diverser geworden. Dat merkt ook Iris Meijer. Ze geeft les aan groep een en twee op de Lorentzschool in Hilversum. Ze ziet dat het aanbod aan divers speelgoed toeneemt. "Het is niet meer één schap, het zijn tien schappen voor een product. Alles in andere kleurtjes vormen en maten", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Legoverhuur populair, ook onder volwassenen: 'Oudste klant is 81 jaar'

Op de Lorentzschool wordt ervoor gezorgd dat geen enkele leerling buitengesloten wordt. "De ene klas heeft een witte babypop en de andere een donkere." Maar haar leerlingen lijken het verschil nog niet erg op te merken. "Ik heb wel eens een witte baby naast een donkere baby gelegd en gevraagd wat er anders is, dan zien ze het niet."

Experiment

Heeft het diverser maken van speelgoed dan wel effect? Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont ziet het nut er zeker van in. "Spel is een groot experiment. Als het leven heel divers is, dan moet het in het spel ook ergens gerepresenteerd worden", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mr. Potato Head wordt genderneutraal: 'Gaat vooral om verkoop'

"Als je naar een diverse wereld gaat of wil, dan moet je daar in een spel ook over nadenken." Maar dit betekent niet automatisch dat kinderen geen vooroordelen meer zullen hebben. "Het zijn kleine steentjes in de muur."

Kleine stapjes, grote impact

Maar of divers speelgoed echt effect heeft, hangt volgens Pont van de leeftijd van het kind af. "Het is niet dat een driejarig kind weet: ik heb hier een transgender poppetje te pakken. Maar over het algemeen helpen alle kleine beetjes."

Zo heeft de Hema geen labels voor jongens of meisjes meer in de kinderkleding en wordt er bij speelgoedcatalogussen niet meer neergezet dat iets enkel voor jongens of meisjes is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse speelgoedmaker roept knuffels terug om verstikkingsgevaar

Dit soort aanpassingen zullen niet de hele wereld veranderen. "Maar het is goed dat je kan spelen met poppen van verschillende huidskleur en niet automatisch een blond meisje te pakken hebt."

Volgens Pont leven we in een periode waarin allerlei leidende dingen als wit, man en hoogopgeleid van hun sokkel kukelen. "Dat een poppetje niet automatisch blank is, betekent dat kinderen met een andere huidskleur zich kunnen identificeren met de pop of andere kinderen met andere poppetjes kunnen spelen."

Neutraal

Diverser speelgoed helpt ook om kinderen voor te bereiden op het bestaan in een diverse wereld. "Je speelt om het leven te snappen. Als je een diverse samenleving wil, is het goed dat je ook divers speelgoed hebt, want speelgoed staat symbool voor de wereld waar het kind groot in wordt."

De collectie heet 'Iedereen is super' De collectie heet 'Iedereen is super'

Toch ziet hij de collectie van Lego als stigmatiserend. "Want wat als iemand die geen trans persoon is, roze een mooie kleur vindt. Het gaat om neutraal speelgoed. We proberen om geen categorieën meer te creëren. Hier zie je hoe moeilijk het is om dat te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore