Groeien naar 7 miljoen bezoekers

Bestemmingsplan definitief: Efteling mag uitbreiden

02 juni 2021 11:13 Aangepast: 02 juni 2021 11:18
De entree van de Efteling Beeld © Efteling

De Efteling mag gaan uitbreiden. Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand, dat de uitbreiding van het attractiepark regelt, is vandaag definitief geworden. Dat maakte de Raad van State bekend.

Het goedkeuren van het bestemmingsplan ging niet over één nacht ijs. Er waren in eerste instantie veel bezwaren van omwonenden van het attractiepark. Die zijn deels ongegrond verklaard, maar de hoogste bestuursrechter constateerde afgelopen oktober ook nog gebreken in het bestemmingsplan.

Zo waren de uitbreidingsplannen niet goed onderbouwd, bood het bestemmingsplan te veel ruimte aan de Efteling en waren de gevolgen voor omwonenden en de natuur niet op alle punten goed beoordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feestdag voor Eftelingfan Conny: 'Eindelijk weer in Max en Moritz'

De gemeente Loon op Zand kreeg de tijd om het plan aan te passen. In februari werd dit zogenoemde herstelbesluit ingezonden. Daarop zijn door de omwonenden geen nieuwe bezwaren aangevoerd en is het plan nu dus definitief geworden.

Zeven miljoen bezoekers per jaar

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om de Efteling naar het oosten en westen uit te breiden. Het gaat om de uitbreiding van het attractiepark zelf met bijvoorbeeld nieuwe attracties, maar ook om extra parkeervoorzieningen, verblijfsrecreatie en het aanleggen en verleggen van ontsluitingswegen.

De Efteling hoopt op deze manier in 2030 door te kunnen groeien naar zeven miljoen bezoekers per jaar. Voor de coronacrisis waren dat er zo'n vijf miljoen.

'Reuzenstap richting toekomst'

De Efteling laat weten blij te zijn met de uitspraak. "Dat het bestemmingsplan nu definitief is maakt me heel trots. Het voelt voor ons echt als de eerste reuzenstap richting de toekomst van de Wereld van de Efteling die we voor ogen hebben", zegt algemeen directeur Fons Jurgens in een reactie.

De uitspraak betekent niet dat er meteen een schop de grond in gaat. Grote investeringen zullen vanwege de financiële gevolgen van het coronavirus pas vanaf volgend jaar weer plaatsvinden, aldus de Efteling. "Een allereerste stap die de Efteling voor ogen heeft, is uitbreiding aan de oostelijke kant van het huidige attractiepark."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore