Technologische ontwikkeling

Einde van de acceptgiro? 'Betalen heeft een evolutie doorgemaakt'

02 juni 2021 15:55 Aangepast: 02 juni 2021 15:56
Foto ter illustratie Beeld © ANP foto

De acceptgiro, een betaalverzoek per post, is steeds minder populair en lijkt nu eindelijk te verdwijnen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Currence. Zo werden in 2015 nog 24 miljoen acceptgiro's verwerkt, maar in 2020 waren dit er nog maar 6,7 miljoen. Betekent dit dat deze manier van betalen volledig zal verdwijnen?

Je krijgt een acceptgiro bij een factuur, voor lange tijd was dit het hulpmiddel om een betaling uit te voeren. "Vroeger moest je de acceptgiro ondertekenen en dan naar de bank of het per post opsturen om aan te geven waar het geld naartoe moest", vertelt Berend Jan Beugel, persvoorlichter van de Betaalvereniging, aan EditieNL.

Van acceptgiro naar Tikkie

Door de komst van internetbankieren werd betalen via acceptgiro makkelijker. "Je hoeft het papiertje niet meer aan de bank te geven, maar kan je het ook overtypen in de app van je bank." Dit is handig maar brengt ook het nodige risico met zich mee, als je tikfouten maakt. "Want het papiertje gaat niet naar de bank, maar het kan dat je de gegevens op de factuur niet juist overneemt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De jongste bankier van ABN Amro geniet nog van de acceptgiro’s

De hedendaagse acceptgiro De hedendaagse acceptgiro

Het doen van een betaling heeft een evolutie doorgemaakt. "Je ziet dat steeds minder mensen de acceptgiro gebruiken en steeds meer mensen op een andere manier betalen." Dit kan op steeds meer manieren. "Zo kan het via een QR-code op een papier. Als je die scant hoef je de betaling alleen te controleren en bevestigen."

Ook is betalen via een maandelijks incasso tegenwoordig mogelijk. "En er is nog een variant: de mobiele betaalverzoeken. Dan krijg je een linkje, zoals een Tikkie. Dan is de betaling al helemaal voor je ingevuld. Die moet je dan ook alleen nog controleren en bevestigen"

Gemak

Bij Betaalvereniging Nederland, de organisatie die de regie voert over collectieve betaalproducten zoals de acceptgiro, zien ze dat steeds meer mensen kiezen voor gemak. "En dit bevordert de ontwikkeling." Dat is een schone zaak, want de acceptgiro is een kostbare methode. "Het kost bedrijven veel geld om de informatie heel precies op het document te zetten en het kost veel papier", zegt Beugel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betaalapp Tikkie hard gegroeid in 2020 ondanks corona

Scanbare QR-codes maken betalen makkelijker Scanbare QR-codes maken betalen makkelijker

En dankzij deze ontwikkelingen verdwijnt de acceptgiro. "Het is een efficiëntie-ding. We zijn als mensheid al eeuwig bezig met het onszelf makkelijker te maken. We willen meer doen in minder tijd en de tijd zo optimaal mogelijk gebruiken. Het gemak is een soort voortvloeisel uit de evolutie", vertelt Bram van Dijk, techjournalist bij Bright, aan EditieNL.

Nostalgie

Toch kan nostalgie ervoor zorgen dat ouderwetse dingen nooit volledig zullen verdwijnen. "Het oude heeft ook wel iets van een gezelligheid." Producten zoals de faxmachine, discman of de Gameboy zijn nog enkel bekend bij de nostalgische liefhebber. "Dus we gooien niet altijd alles weg, sommige dingen komen weer terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tikkie-betaalverzoekjes na een borrel straks direct op je rekening

Dit zou bijvoorbeeld ook het geval kunnen zijn met contant geld. "Nu heeft cash nog een aantal functies die digitaal geld niet heeft", legt Beugel van de Betaalvereniging uit uit. "Mijn verwachting is dat ernaar gekeken wordt hoe je die functies kan vertalen naar een virtuele betaalmanier."

Geen groot gemis

Maar voordat dat zover is, is het eerst de beurt aan de acceptgiro om te verdwijnen. Of deze gemist gaat worden is nog maar de vraag. Van Dijk: "Als je bij de Belastingdienst aangifte moet doen, dan heb je geen andere keus dan een acceptgiro. Ik gooi die telkens weg en dan kom ik erachter dat ik hem toch nodig heb."

Volgens hem hebben we er eigenlijk niks meer aan. "Maar toch zijn er veel mensen die geen internet gebruiken, dus het is fijn als zij nog gebruik kunnen maken daarvan. Maar persoonlijk ga ik hem niet missen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore