Ga naar de inhoud
Dronken studenten

Inleverpunt voor gestolen verkeersborden: 'De schade is 300 euro per bord'

Jacques Goddijn, HR Groep verkeersbordenleverancier

Gestolen verkeersborden inleveren zonder ervoor gestraft te worden, dat kan vanaf morgen in Dronten. Daar worden er regelmatig borden meegenomen door dronken studenten. In grote steden zijn inzamelingsacties voor bijvoorbeeld wapens of illegaal vuurwerk niks nieuws. In Flevoland start er nu zo'n inzamelingsactie voor verkeersborden.

Verkeersborden en straatnaamborden zijn een geliefd object om meegenomen te worden door bijvoorbeeld dronken studenten. In studentensteden gebeurt dit vaker dan in andere Nederlandse plaatsen, vertelt Jacques Goddijn van HR Groep verkeersbordenleverancier. En dat kost gemeentes een hoop geld.

Minister:
Lees ook:
Minister: gemeente kan illegaal vuurwerk gaan inzamelen

Er staan in ons land zo'n zes miljoen verkeersborden buiten. "Daarvan worden er jaarlijks zo'n 10.000 gestolen", vertelt hij aan EditieNL. Hierdoor lopen de kosten hoog op. "Een bord kost tussen de 75 en 100 euro, maar je moet dan ook de kosten voor het plaatsen en het bevestigingsmateriaal zoals een paal en beugels erbij rekenen. Dan zit je dus rustig aan de 300 euro per bord."

Gevaarlijke situaties

Niet alleen de kosten zijn een probleem. Over een tijdje moeten auto's namelijk verkeersborden die gaan over snelheid kunnen gaan lezen. "Vanaf juli 2022 moeten alle auto's die van de band rollen het Intelligent Speed Adaptation systeem bevatten. Het verkeersbord wordt daarmee leidend."

'Laagvliegende
Lees ook:
'Laagvliegende ooievaars': zijn deze verkeersborden echt nodig?

Wanneer een bestuurder te hard rijdt, informeert dat systeem de bestuurder of grijpt zelfs in als die te hard rijdt. "Dat voorkomt te hoge snelheden." Maar wanneer er een bord mist kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. "Omdat men dan bijvoorbeeld te hard of te zacht rijdt."

Strafbaarheid

Wie al zo'n bord in huis heeft, kan het nu dus inleveren. De actie is een initiatief van de gemeente Dronten, de Aeres Hogeschool en de studentenverenigingen uit de gemeente. Op vier locaties kunnen de borden morgen en volgende week dinsdag worden ingeleverd zonder dat er consequenties volgen.

Maar hoe groot is de slagingskans van zo'n inleveractie? Sven Brinkhoff, hoogleraar Strafrecht aan de Open Universiteit kan zich goed voorstellen dat een gemeente dit organiseert. "Je neemt de drempel van het strafbaar stellen eenmalig weg", vertelt hij aan EditieNL.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw verkeersbord geeft laadpunten langs snelweg aan

Daarbij maakt dit volgens hem mensen ook bewust van het feit dat het meenemen van verkeersborden diefstal is en wel degelijk strafbaar is. "Als je ervoor wordt gepakt, krijg je een strafblad en een geldboete van zo'n 100 euro tot 200 euro bij first offenders."

Uitbreiding

Toch vindt hij deze actie een ander verhaal dan inleveracties voor wapens en illegaal vuurwerk. "Daarbij haal je wapens en illegaal vuurwerk uit het maatschappelijke verkeer. Elk wapen dat wordt ingeleverd en niet op straat of thuis ligt, is daarbij een winst."

Veilig
Lees ook:
Veilig Verkeer Nederland: 600.000 verkeersborden overbodig

Hierbij is het dan niet erg dat het hebben van deze dingen tijdelijk onbestraft blijft. Maar bij verkeersborden ziet Brinkhoff het anders. "Verkeersborden zijn ongevaarlijk als mensen ze thuis hebben liggen. Je kan je dus afvragen: breidt die inleveractie zich nu niet wel heel erg uit?"

Maatschappelijk doel

"We hebben die strafwetten toch niet voor niets? Als mensen iets doen wat wettelijk niet mag, bestaat het strafrecht om dat aan te pakken", vervolgt Brinkhoff. Door middel van deze inleveractie wordt er voor kleine delicten een tijdelijke straffeloosheid gecreëerd.  

Dit zou mensen het idee kunnen geven dat ze ongestraft verkeersborden kunnen stelen. "Bij wapens en illegaal vuurwerk is het belang zo groot om het uit het maatschappelijke verkeer te halen, dit staat in schril contrast ten opzichte van verkeersborden."