Mooi weer

Geen spiesje, maar ribeye op de barbecue: 'Grote stukken vlees zijn in trek'

01 juni 2021 12:28 Aangepast: 04 juni 2021 13:52
Beeld © EditieNL

Na weken vol regen zet het mooie weer eindelijk door en dat betekent dat bij een hoop mensen de barbecue weer uit de schuur mag. Een hamburgertje en een sateetje zijn lang niet het enige wat we daarop gooien. Slagers zien de vraag van grote stukken vlees namelijk toenemen.

Slager Niels Brouwer van Slagerij Brouwer in Utrecht zag het vlees afgelopen weekend over de toonbank vliegen. "Het is bizar geweest", vertelt hij. Vooral de grote buitenlandse vleessoorten deden het volgens de slager goed bij de klanten. "Dry-age ook en côte de boeuf en grote stukken ribeye."

Maar ook de traditionele barbecue is nog niet voorbij. "De vleesspiesen zijn niet weg, maar de grote stukken vlees zijn echt in trek. Het wordt ook veel gebruikt om low en slow te braden: zoals pulled pork", zegt Brouwer.

Goed vlees

De slager denkt dat dit komt doordat we minder vlees eten. Als we het dan wel doen, maakt het ons minder uit wat het kost. Dat beaamt barbecue-expert Harm-Jan Bloem van BushKitchen. "Mensen geven er meer geld aan uit. Ze kopen ook duurdere barbecues", zegt hij. "Je kunt veel meer met het vlees, mensen willen leren om low en slow te barbecueën. En als je dan zo'n dure barbecue hebt, dan wil je daar natuurlijk ook goed vlees op leggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe duurzaam is jouw bbq? 'Kip stuk beter dan rundvlees'

Grote stukken vlees worden volgens Bloem ook een stuk lekkerder dan de stukjes vlees die je in de supermarkt koopt. "Als je met z'n vijven gaat barbecueën koop je stukjes van 200 gram. Van die plakjes, die zijn al diepgevroren geweest", zegt de barbecue-expert. "Zo'n homp vlees heeft een veel mooier garingsproces."

BBQ-expert Harm-Jan BBQ-expert Harm-Jan

Uren garen

De slager verkoopt groot vlees en de kwaliteit is daardoor ook een stuk beter zegt Bloem. "Het is vaak veel mooier doorspierd. En dat vet maakt juist de smaak van het vlees. Die dieren zijn vaak ook beter behandeld", zegt hij. En voor de echte liefhebbers ook niet onbelangrijk: "Het is natuurlijk veel vetter om zo'n groot stuk op de barbecue te hebben dan vijf van die kleine biefstukjes."

Wie een groot stuk vlees heeft gehaald en uitgebreid wil gaan barbecueën, moet wel geduld hebben. Het braden van grote stukken vlees heeft meer tijd nodig: een lamsschouder van een kilo moet bijvoorbeeld wel zes tot acht uur garen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore