Gebrek aan goede hulp

Geraldine wil hulplijn voor drugsverslaafden na overlijden zoon

31 mei 2021 16:52 Aangepast: 31 mei 2021 16:57
Geraldine van den Berg verloor in april 2020 haar zoon Beeld © EditieNL

Geraldine van den Berg pleit voor een 113-achtige telefoonlijn voor mensen met drugsproblemen. Haar zoon Dim overleed vorig jaar op 20-jarige leeftijd aan een mix van acht soorten drugs, na veel verschillende afkickklinieken te hebben bezocht. Volgens Geraldine is het moeilijk de juiste hulp te vinden.

Dim kampte al langere tijd met een drugsprobleem. Zijn moeder Geraldine wist in die tijd niet waar ze terecht kon. "Ik heb me zo vaak afgevraagd wie ik kon bellen. Ik ben ook maar moeder. Wij waren niet in staat om de goede vragen te stellen", vertelt ze aan EditieNL.

Sympathiek

Dim was volgens haar een 'superleuk joch dat altijd wel een praatje had'. "Hij kreeg veel sympathie en maakte een goede indruk op zorgverleners, waardoor ze zijn situatie niet als ernstig inschatten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

David raakte in korte tijd verslaafd aan 3-MMC: 'Ik nam bewust een overdosis'

Er is volgens Geraldine onvoldoende maatwerk. "Het duurde lang voordat het probleem werd erkend. Dim ging nog naar school en naar voetbal. Hij had vrienden. Allemaal dingen die de klinieken afvinkten, waardoor zijn situatie niet problematisch leek." 

Zelf wist ze ook niet alles. "Als je kind aan de drugs zit is de situatie vaak erger dan je als ouder weet. Maar ik wist wel dat hij niet alleen blowde."

Politiebezoek

Toen er op een dag een incident plaatsvond, dacht Geraldine: nu kan ik zijn probleem eindelijk aantonen. "Maar de politie trof hier een mooi en groot huis aan waar geen drankflessen op het aanrecht slingerden. En Dim reageerde 'normaal' op de agenten, waardoor zij geen reden zagen tot ingrijpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugs in je drankje? Met een druppel op deze strip test je het zelf

Ze hoopt op een grote, zichtbare campagne. "Met grote reclameborden en een hulplijn. Verslaving is echt een ziekte en we moeten daar erkenning voor hebben. Het is geen teken van zwakte als je de verleiding niet kan weerstaan."

De juiste zorg

Er zijn al plannen voor een dergelijke telefoonlijn, weet behandelaar en preventiewerker Alex van Dongen van verslavingszorginstelling Novadic Kentron. "In Noord-Brabant heb je al een advies- en informatielijn, die is bereikbaar is van 9 tot 5. Maar een landelijke 24-uurslijn is er nog niet."

Verslaafden vinden het volgens hem vaak moeilijk om de juiste zorg te vinden. "Bij sommige verzekeringen kunnen maar een bepaald aantal mensen geholpen worden. Ook zijn er bij gemeentes verschillende loketten voor de zorg. Voor het één moeten ze bij loket A zijn, en voor het ander bij loket B. Dat komt door de marktwerking in de zorg, en dat is lastig voor mensen die verslaafd zijn. En er zijn zoveel criteria."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verslaafd, geknakt en weer opgestaan: dit is het verhaal van ex-gebruiker Piet

Hij vindt een landelijke telefoonlijn een goed idee. "Het is wel belangrijk dat de acute zorg erop is aangesloten. Want hoe grootschaliger je het doet, hoe lastiger het is om acute zorg te bieden die op de juiste plek terecht komt. Er moet dan wel een goede organisatie achter zitten. De regionale crisisdiensten moeten erop aangesloten zijn."

Alleen voor informatie

Toch gaan we het met een hulplijn alleen niet redden, denkt Ron van Bremen, ervaringsdeskundige en voorzitter van Stichting Safe Houses. "Het kan helpen om informatie te geven, maar het biedt geen acute zorg. In Nederland kun je niet zomaar iemand op laten nemen. Als je denkt: shit, deze persoon gaat dood, dan kan je hem of haar alleen via de huisarts laten opnemen. Dan wordt diegene twee dagen opgenomen en dat is niet voldoende. Dat is enkel een lichamelijke detox."

Dat maakt de situatie ingewikkeld. "Verslaving is de ziekte van ontkenning. De persoon wil wel geholpen worden, maar niet stoppen met gebruiken."

Hij denkt dat de oplossing moet liggen bij de medische zorg en psychiaters. "De mogelijkheden komen nu pas als een situatie dermate uit de hand loopt." Dat is volgens hem eigenlijk te laat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore