Veiling

Guldenbriefje verkocht voor 25.000: wanneer worden onze euro's geld waard?

31 mei 2021 11:39 Aangepast: 31 mei 2021 13:02
Het geveilde briefje Beeld © EditieNL

Een briefje van veertig gulden uit 1921 bracht onlangs op een veiling ruim vijfentwintigduizend euro op. Het zeer zeldzame briefje had een openingsbod van drieduizend euro maar daar werd flink overheen geboden. Wanneer worden onze huidige euro's veel geld waard?

Het guldenbriefje dat door Heritage Auctions Europe geveild werd komt uit Nederlands-Indië. Het werd uitgegeven door de Javaanse Bank in Batavia op 19 januari 1921. Op de voorkant van het briefje is in oud-Nederlands te lezen 'Betaalt aan toonder' met daaronder: 'veertig gulden'. De koper en verkoper willen volgens directeur Jacco Scheper van het veilinghuis anoniem blijven.

"Dit soort bedragen en verschillen met het origineel zijn heel extreem, maar het komt vaker voor dat mensen veel geld geven voor munten of biljetten", zegt hij tegen EditieNL. "Het ligt er heel erg aan hoeveel exemplaren er van de munt gemaakt zijn en of die gewild zijn onder de verzamelaars."  

Muntje

De vorige keer dat er zo'n uitzonderlijk bedrag betaald werd bij het veilinghuis was vorig jaar. "Dat was een munt uit een sieradenkistje in De Bilt. Die persoon wilde gouden sieraden opruimen en kwam daarmee bij de taxateur, die zag een muntje in een sieraad. Hij zag meteen dat het veel geld waard was. Uiteindelijk leverde het muntje 196.800 euro op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ton voor een autowrak: 'Kapot is niet altijd verloren'

In honderd jaar tijd is het onlangs geveilde briefje van veertig gulden dus vijfentwintigduizend euro waard geworden. Zou dit ook ooit met onze euro's kunnen gebeuren? Moeten we alvast een briefje of muntje bewaren voor ons nageslacht?

Centen

"Toen de euro in 2002 werd geïntroduceerd is het verzamelen van de briefjes en munten meteen begonnen", vertelt Johan de Ruiter van het Goudwisselkantoor tegen EditieNL. "Vooral 1 en 2 centen uit Finland en Luxemburg zijn heel populair omdat die centen niet in omloop kwamen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilinghuis hoopt op 13,8 miljoen euro voor tekening van berenhoofd

Ook de 1 en 2 cent muntjes uit Monaco, San Marino en Vaticaanstad zijn erg gewild. "Deze muntjes zijn inmiddels al meer dan honderd euro waard. Daar zijn er veel minder van in omloop."

Kwartje

Mocht je in het nachtkasje van oma nog wat oude guldens tegenkomen dan is het goed om even naar het jaartal te kijken. "Alle munten van voor 1950 hebben waarde en hoe ouder, hoe meer ze opleveren", gaat De Ruiter verder. "De duurste munt die we verkocht hebben het afgelopen jaar is een kwartje uit 1817 voor 145.000 euro. Deze is verkocht aan een man in Amerika met Nederlandse roots."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore