Coronavaccin

Legaal voordringen voor een prik: 'Vul een andere postcode in'

28 mei 2021 18:16 Aangepast: 28 mei 2021 18:25
Beeld ter illustratie Beeld © ANP foto

We gaan het mogelijk niet redden om begin juli alle volwassenen te hebben gevaccineerd. Janssen kan namelijk niet garanderen dat alle vaccins op tijd aan Nederland geleverd worden. Mensen die nu in aanmerking komen voor het vaccin moeten vaak nog lang wachten tot ze daadwerkelijk de prik kunnen komen halen. Hoe zorg je er op een legale manier voor dat je toch eerder beschermd bent?

Steeds meer leeftijdsgroepen kunnen een afspraak maken om zich te laten vaccineren. Afgelopen dinsdag konden mensen die zijn geboren in 1969 en 1970 een afspraak maken. Woensdag kwam 1971 daarbij en op donderdag waren de mensen uit 1972 en 1973 aan de beurt. Vandaag kunnen personen die werden geboren in 1974 en 1975 een afspraak maken.

Vertraging

Het vaccinatietempo zit er dus lekker in, maar leveringsproblemen bij Janssen gooien waarschijnlijk roet in het eten. Yorick Bleijenberg houdt zich als vaccinatieteller bezig met de stand van zaken rondom het vaccineren in ons land. Hierbij gaat het om het aantal prikken die worden gezet, maar ook de aankomende leveringen en het effect daarvan op het vaccinatietempo.

Volgens Bleijenberg is het nog onduidelijk wat voor effect de leveringsproblemen precies gaan hebben op het tempo waarmee er geprikt wordt. Hij schat de kans laag in dat we allemaal een prik hebben gekregen aan het begin van juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inenten waarschijnlijk vertraagd door leveringsproblemen Janssen-vaccin

In het ergste geval, als Janssen helemaal weg zou vallen, zou dit direct impact hebben op ons priktempo. "Dan zal het minder snel gaan. De jongere groepen zullen naar achteren worden geschoven. Dan heb je het over een vertraging van een tot drie weken", vertelt hij aan EditieNL.

Slechte controle

Sommige mensen vinden het allemaal te lang duren en kiezen ervoor om voor te dringen. Bijvoorbeeld door te liegen over hun leeftijd, of online in te vullen dat zij een uitnodiging hebben gehad – dat kan als je normaal een griepprik krijgt of een medische indicatie hebt. "De controle vindt in principe plaats op de locatie", vertelt GGD directeur Sjaak de Gouw. Maar hier gaat het vaak mis. "Op een aantal locaties wordt niet naar de brief gevraagd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw advies EMA: Pfizer-vaccin ook geschikt voor jonge tieners

Het kan weleens voorkomen dat mensen hun brief vergeten. "We doen een miljoen vaccinaties per week. We gaan van het goede van de mensen uit." De GGD is niet gediend van het voordringen. "Iedereen krijgt uiteindelijk een vaccinatie. Deze mensen pakken een prik af van mensen die het nodig hebben op dat moment."

Legaal voordringen

Maar kun je ook op een legale manier je afspraak versnellen? "Als je een afspraak maakt krijg je drie locaties in beeld, en die drie zijn dan dus niet voor iemand anders beschikbaar", legt De Gouw uit. Zit daar niet de gewenste optie tussen of wil je checken of er echt niet eerder een plekje vrij is? Dan wordt aangeraden om te bellen. "De persoon aan de telefoon kan de opties checken bij een plaats bij jou in de buurt. Of probeer het later nog een keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prullenbakvaccin populair: zo'n honderd mensen in de rij in Gouda

Een andere optie is om een andere postcode in te vullen. Je hoeft namelijk niet in je eigen regio gevaccineerd te worden. "Stel, je bent op vakantie in Friesland en je wilt daar geprikt worden, dan kan dat", aldus de GGD-directeur.

Door verschillende postcodes uit te proberen is te zien waar plek is, tipt vaccinatieteller Yorick Bleijenberg. Hiermee zou je twee weken tijd kunnen winnen – mits je bereid bent iets verder te reizen voor je vaccinatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore