Opmerkelijke bouwwerken

Bouwsels zonder functie: in dit boek zijn 150 follies verzameld

28 mei 2021 10:41 Aangepast: 28 mei 2021 10:57
Deze torens zijn een folly Beeld © Voor de gek! Follies in Nederland

Nederland blijkt vol te staan met follies. Met wat? Follies zijn bouwwerken die je aan het denken moeten zetten. Het kan kunst zijn, maar ook gewoon een gek bouwsel. Het belangrijkste is dat het geen functie heeft. Edith Gerritsma en Andrea Hijmans maakten er een boek over.

Een folly kan van alles zijn. Een halve snelweg in Maastricht, de Poorten van Noord in Amsterdam of twee kleine kasteeltorens in Aalten. Het zijn allemaal bouwwerken zonder functie. Daarom mogen ze de naam folly dragen. "Folly komt van het Engelse woord foolish", legt schrijfster Andrea Hijmans uit aan EditieNL. Voor haar boek 'Voor de gek! Follies in Nederland' fotografeerde ze er samen met Edith Gerritsma 150.

De snelweg in Maastricht De snelweg in Maastricht

"In de achttiende eeuw vonden de rijken in Groot-Brittannië het leuk om neppe ruïnes in hun tuin te plaatsen. Dat idee is later overgevlogen naar Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerker gemeente Utrecht vernielt groen kunstwerk van 2,5 ton

Een follyleek zal denken: dit is toch gewoon een kunstwerk? Maar volgens Hijmans ligt het toch iets genuanceerder. "Bouwwerken en kunstwerken moeten aan bepaalde eisen voldoen. Bij een folly hoeft dat niet. Als maker kun je doen en laten wat je wil."

Follymaker

André Pielage is zo'n follymaker. Hij noemt zijn follies wel kunstwerken. Momenteel bouwt hij er eentje op een heuvel in Leusden. "Deze folly is in opdracht van een agrarische organisatie. Onder deze heuvel ligt namelijk een vloer, maar waarvoor die is weet niemand. De vloer is een beetje het geheim van Leusden: is het een graanopslag geweest? Of was het een buitenplaats? Op die vloer maak ik nu een huisvorm met hagen en bladeren."

André Pielage bij zijn folly André Pielage bij zijn folly

Schrijfster Andrea Hijmans hoopt iedereen met haar boek te enthousiasmeren voor dit soort gekke bouwsels. "Wat het zo leuk maakt is dat het soms kunst is en soms ook niet. Je kunt erover discussiëren en het moet je een beetje op het verkeerde been zetten."

Er zijn er genoeg om over te discussiëren. Hijmans legde er 150 vast in het boek. "Het is een activiteit die heel goed bij deze coronacrisis past. Je kunt vogels spotten, maar ook follies spotten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore