Tent opengesneden

Kluis in je camper? Zo ga je diefstal tegen op de camping

26 mei 2021 13:47 Aangepast: 26 mei 2021 13:53
Jessica Mendels, presentatrice RTL Kampeert Beeld © EditieNL

Het Pinksterweekend van gasten van een camping in Katwijk viel behoorlijk in het water en dat kwam niet eens door de slechte weersomstandigheden. Er was namelijk sprake van een inbraakgolf: tien tenten werden opengescheurd. Hoe wapen je je als kampeerder tegen dieven?

Bij camper- en caravancenter Cor van den Oever hebben ze van alles waarmee je caravans en campers kunt afsluiten, zoals verschillende sloten. "Een tent is een stuk makkelijker om in te breken", zegt mede-eigenaar Remko van Lieshout. "Als je alles in de voortent hebt liggen, dan kan je met een mes zo naar binnen."

Kluizen en alarm

Al is er bij een caravan ook niet altijd veel voor nodig om in te breken. "Als ze een raam inslaan, zijn ze ook binnen", zegt Van Lieshout. "Je kunt bijvoorbeeld wel bewegingsdetectoren ophangen of andere middelen inzetten, maar het geeft geen garantie dat ze er nooit inkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baggerweer, maar toch naar de camping: 'Spoelt de tent tenminste lekker schoon'

Ook kluizen en alarmsystemen zijn een optie, maar volgens Van Lieshout doen veel mensen te weinig aan beveiliging. "Beveiliging is meer voor het gevoel. Als mensen het gevoel hebben dat het veilig is op de camping en denken: bij mij gebeurt dat niet - dan wordt er behalve een slot of een alarm weinig gedaan."

Waardevolle spullen meenemen

Maar wat moet je dan met je kostbare spullen doen op de camping? Jessica Mendels, presentatrice van RTL Kampeert, heeft na jaren kamperen wel wat tips. "Je auto is wel een goede plek, bepaalde dingen moet je bij je houden als je weggaat van je campingplek", zegt ze. En je kunt je sowieso afvragen of je alles wel mee moet nemen naar de camping. "Je ziet dat mensen tv's en alles bij zich hebben op de camping, dan wordt het aantrekkelijker voor inbrekers. Neem dus niet te veel kostbaarheden mee."

Als je al kostbare spullen meeneemt moet je ze dus niet in de tent laten. Mendels raadt ook aan om je tent niet op slot te doen. "Een slot kunnen ze altijd openknippen en dan denken ze juist: daar zal wel wat inliggen wat van waarde is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Durven we deze zomer op vakantie? 'Onze bed & breakfast is bijna volgeboekt'

Mendels heeft in alle jaren dat ze kampeerprogramma's maakte, maar een keer meegemaakt dat iemand over een soortgelijk incident vertelde. "Op campings lopen er alleen mensen die er horen en zijn mensen niet uit op rottigheid, daarom is het zo'n mooie wereld waar kinderen kunnen oefenen voor de echte wereld", vindt ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore