Bijzonder materiaal

Ciska bouwt een huis van stro: 'Iedereen kan dit doen'

26 mei 2021 10:27 Aangepast: 26 mei 2021 12:32
Ciska Bruil bouwt een huis van stro Beeld © EditieNL

Een huis van stro, het klinkt alsof het zo uit de Drie Biggetjes komt, maar Ciska Bruil is in Oldenzaal echt zo'n huis aan het bouwen. Een bijzonder bouwproject, want de meeste huizen worden uit ander materiaal opgetrokken. Mag je in Nederland zomaar met elk materiaal bouwen?

Ciska en haar man Bart verhuisden vier jaar geleden vanuit Maastricht naar Oldenzaal. Ze probeerden een huis te vinden dat bij ze paste, maar dat lukte niet. Toen ze logeerden in het het Biotel in Lievelde, een hotel volledig gemaakt van stro, bracht dat ze op een idee. "Daar was zo'n fijne sfeer en het was zo leuk dat het ons inspireerde om hiermee aan de bak te gaan."

8300 kilo stro

En zo begonnen Ciska en Bart een jaar geleden met het bouwen van hun eigen huis van stro. Als alles meezit, zijn ze tussen juli en september klaar. "De woning zelf is opgetrokken uit stro, in combinatie met vurenhout en een laag leem", vertelt Ciska.

De woning is opgetrokken uit stro De woning is opgetrokken uit stro

Dat materiaal heeft volgens haar veel voordelen: "Het is biologisch afbreekbaar, het isoleert erg goed en in de geperste vorm is het nauwelijks brandbaar." In het hele huis is ongeveer 8300 kilo stro verwerkt. "Een voordeel daarvan is ook dat het CO2 vasthoudt. Het hout en leem zorgen voor een goede akoestiek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Bouw er maar omheen': deze mensen willen niet vertrekken voor nieuwbouw

Voor Ciska aan het experimentele bouwproject begon, had ze nul ervaring met het bouwen met stro. "Maar iedereen die niet bang is voor een uitdaging kan dit doen", zegt ze. "Als het even wat zwaar is, gaan we de Grote Verbouwing kijken. Daar zie je ook vaak mensen met een apart idee die er zelf mee aan de slag gaan en het realiseren."

Pioniers

Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland, juicht het bouwen met stro toe. "Je ziet dat er dankzij de milieuregels voor huizen steeds meer gekeken wordt naar duurzame, uitzonderlijke materialen", zegt hij. "Mensen die dit doen zijn eigenlijk een beetje pioniers."

Je mag in Nederland dan ook met elk materiaal bouwen, zolang je je aan de regels kunt houden. "De gemeente moet toestemming geven voor de bouw, waardoor dit soort experimentele huizen vaak in het buitengebied van de gemeente gebouwd worden. Ze nemen vaak veel ruimte in beslag, dus regelt de gemeente de bestemming", zegt Ankersmit. "Daarnaast moet je rekening houden met zaken als duurzaamheid, isolatie, luchttoevoer en brandveiligheid."

Maar een oplossing voor de woningnood in ons land ziet Ankersmit niet in zulke materialen. "Als stro een magisch materiaal zou zijn geweest, hadden we er nu veel meer mee gebouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore