Ga naar de inhoud
Radboud UMC

Hoe overtuig je priktwijfelaars? 'Ga een serieus gesprek aan zonder te oordelen'

Maxime Jongbloed-Bruggeman heeft haar twijfels over het nemen van de prik

De GGD meldt dat een groot aantal genodigden geen afspraak heeft gemaakt om hun coronavaccin te komen halen. Van de 1,5 miljoen mensen die de afgelopen weken werden opgeroepen, lieten 830.000 niks horen. Hoe krijg je priktwijfelaars toch over de streep?

Wereldwijd proberen overheden burgers te enthousiasmeren om een prik te halen. Sommige landen doen dit op erg creatieve manieren. Zo kun je in Rusland en Japan waardebonnen en kortingsbonnen krijgen. In Roemenië kun je je laten prikken in het kasteel van Graaf Dracula, inclusief gratis rondleiding. En in de Amerikaanse staat Ohio wordt er een loterij georganiseerd waarbij vijf mensen een miljoen dollar kunnen winnen als ze zich laten prikken.

Bezwaren

In Nederland zijn er ook veel priktwijfelaars en -weigeraars. Uit het laatste bereidheidsonderzoek van het RIVM blijkt dat 14,7 procent van de deelnemers nog twijfelt of zich zeker niet wil laten vaccineren.

Twaalf
Lees ook:
Twaalf jaar en al gevaccineerd, in de VS kan het

Ook Maxime Jongbloed-Bruggeman twijfelt nog. Zij kreeg kort geleden haar uitnodiging binnen. "Maar ik weet nog helemaal niet zeker of ik de vaccinatie ga halen", vertelt ze aan EditieNL. Ze heeft een aantal bezwaren. "Ten eerste krijg je toch dat mensen die gevaccineerd zijn meer mogen dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Een soort apartheidsstaat."

Ze heeft het gevoel indirect gedwongen te worden om het vaccin te nemen. "Ik wil gewoon zelf kiezen of ik het neem of niet. Ik denk niet dat als ik hem wel neem, er daadwerkelijk meer vrijheid gaat komen." Ook twijfelt ze vanwege de wisselende verhalen die ze hoort.

Onderzoek

Om mensen zoals Maxime te helpen met het maken van hun keuze, heeft het Radboud UMC onderzoek gedaan om erachter te komen waarom mensen een bepaalde mening hebben en hoe deze te veranderen is. "Wij stopten een groep burgers in een burgerforum en lieten ze in gesprek gaan met elkaar, maar ook met onafhankelijke medici", vertelt onderzoeker Leon Bijlmakers aan EditieNL.

Coronapaspoort
Lees ook:
Coronapaspoort gaat er komen: EU-landen en parlement zijn het eens

De helft van deze mensen was voor het halen van de prik, de andere helft was tegen. "We volgden deze groep drie dagen lang." De onderzoekers wilden uitzoeken hoe ze mensen die een prik willen konden laten twijfelen, maar ook hoe ze een twijfelaar konden overhalen om zich wel te laten vaccineren. "Wat maakt dat mensen besluiten om iets wel of niet te doen?"

Serieus gesprek

Een van de voornaamste bevindingen was dat er een serieus gesprek gevoerd moet worden. "Zonder elkaar te veroordelen. Je moet zonder oordeel een open en serieus gesprek met elkaar aangaan. En daarbij moet je de zorgen van de ander serieus nemen."

Twee
Lees ook:
Twee prikken gehad, maar ALS-patiënt Angelique gaat nooit meer knuffelen

Ook belangrijk is dat de twijfelaars niet gedwongen moeten worden tot het maken van een keuze. "Iedereen moet in alle vrijheid zijn eigen keuze maken. Ik denk dat het aan de overheid en instanties is om de twijfelaars te voorzien van de juiste informatie voor het maken van hun keuze", aldus Bijlmakers.

Juiste informatie

De onderzoeker denkt dat de initiatieven die in het buitenland worden genomen niet zullen helpen. "Het zijn kleine beloningen die misschien wel een paar mensen overhalen, maar echt niet de grootste groep twijfelaars."

Om dit in Nederland wel te doen, heeft het Radboud UMC een website opgezet in samenwerking met TNO. "Om mensen met juiste informatie te ondersteunen. Het is belangrijk dat ze meekrijgen dat het vaccin jezelf en je omgeving beschermt, dus dat je bijdraagt aan het afbouwen van de maatregelen."