Amnesty International

Maaltijdbox moet Oeigoerse kwestie bespreekbaar maken

24 mei 2021 12:32
Oeigoerse chef-kok Zainidin Tursum Beeld © EditieNL

Koken vanuit een maaltijdbox is in Nederland een bekend concept. Maar Amnesty International komt met een nieuwe twist. De organisatie bedacht een maaltijdbox met daarin ingrediënten om een Oeigoers driegangenmenu te bereiden. Hiermee wil Amnesty het onderwerp bespreekbaar maken.

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China. Ze wonen in de regio Xinjiang. Daar worden ze door de Chinezen onderdrukt en mogen ze hun geloof niet belijden. Naar schatting zitten er een miljoen Oeigoeren in Chinese 'heropvoedingskampen', waar ze onder erbarmelijke omstandigheden leven en gemarteld worden.

Oeigoerse maaltijd

Amnesty International wil dit onderwerp bespreekbaar maken. Daarom brengen ze in samenwerking met De Krat, de leverancier van duurzame maaltijdboxen in Nederland, 'Het Avondje Gerechtigheid' uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU straft China om onderdrukken Oeigoeren, China slaat stevig terug

In de box zitten ingrediënten voor maaltijden voor vier tot zes personen. Er valt te kiezen uit een vegetarisch diner of een maaltijd met duurzaam lamsvlees die zijn samengesteld door chefkok en activist Zainidin Tursuhn.

Bespreekbaar

Maar het belangrijkst aan de box is het onderwerp dat Amnesty aan de aandacht wil brengen. "Zelfs als je alleen de box koopt en er niet over praat, sta je er toch bij stil", vertelt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland aan EditieNL.

"Het idee achter de maaltijdbox is om de kwestie van de Oeigoeren in China bespreekbaar te maken. Je komt samen met vrienden of familie om zelf Oeigoerse gerechten thuis te maken. En uiteindelijk is het de bedoeling om onder het genot van een Oeigoerse maaltijd ook te praten over de Oeigoerse kwestie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe goed is budgetmaaltijdbox?

Maar hoe groot is de kans dat de box daadwerkelijk iets teweeg zal brengen? Volgens psycholoog Ariana Faas kan samen koken helpen om dit soort zware onderwerpen bespreekbaar te maken. "Je staat namelijk meestal naast elkaar in plaats van tegenover elkaar", vertelt ze aan EditieNL.

Dat is vergelijkbaar met wanneer je met iemand aan het wandelen bent. "Dat is beter dan tegenover elkaar zitten." Daarnaast ben je ook met andere dingen bezig naast praten. "Je bent niet met je volle gedachten bij het onderwerp, waardoor het niet zo hard aankomt."

Pilot

De nieuwe maaltijdbox, die 25 euro per persoon kost, is nog een pilot. "Door er een te bestellen ondersteun je Amnesty International in de strijd voor mensenrechten wereldwijd", legt Dagmar Oudshoorn uit. Als die slaagt zal Amnesty International ook boxen maken in het teken van andere onderdrukte bevolkingsgroepen en zware onderwerpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese hackers vielen Oeigoeren buiten China via Facebook aan

De Oeigoerse chef-kok Zainidin Tursum maakt de maaltijd uit de maaltijd box voor EditieNL. Tegen verslaggever Merijn Doggen vertelt hij geëmotioneerd tijdens het koken dat hij zijn familie en vrienden al sinds 2001 niet meer gezien of gesproken heeft. "Ik moest vluchten omdat ik protesteerde tegen de toenemende invloed van de Chinezen in een Oeigoers oliebedrijf waarvoor ik werkte. De Oeigoeren werden ontslagen en vervangen door Chinezen." Het hele verhaal met Zainidin Tursum is vanavond te zien om 18.15 uur op RTL4.

De Oeigoerse chef-kok Zainidin Tursum maakt de maaltijd uit de maaltijd box voor EditieNL De Oeigoerse chef-kok Zainidin Tursum maakt de maaltijd uit de maaltijd box voor EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore