Ga naar de inhoud
Erasmus MC

Nieuwe test laat zien: 1 op 20 vrouwen drinkt toch tijdens zwangerschap

Een bloedtest kan laten zien of een zwangere de afgelopen 2 weken alcohol heeft gedronken Beeld © Getty Images

Één wijntje moet kunnen toch? Veel zwangere vrouwen blijken er zo over te denken. Het Erasmus MC heeft een nieuwe test ontwikkeld waarmee ze kunnen zien of zwangere vrouwen de afgelopen twee weken alcohol hebben gedronken. Bij een op de twintig vrouwen is dit het geval. En dat is een slechte ontwikkeling zeggen de onderzoekers.

Het bloed van 700 vrouwen werd onderzocht. Ook vulden deze vrouwen een vragenlijst in die aan álle zwangere vrouwen wordt voorgelegd. Vijf procent van de vrouwen bleek alcohol te hebben genuttigd en van deze vrouwen, besprak 90 procent dit niet toen de arts of verloskundige naar alcoholgebruik vroeg. "We vinden de uitslag erg zorgelijk", zegt gynaecoloog van het Erasmus MC Hilmar Bijma. "Want alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling van het kind en ook een lage hoeveelheid kan schadelijk zijn."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands onderzoek: zwangere vrouwen vaker op ic door corona

Bijma hamert er dan ook op dat vrouwen alcohol echt laten staan. "Als de moeder alcohol drinkt heeft dat verschillende gevolgen. Een verhoogde kans op een miskraam, een doodgeboren kindje, groeiproblemen en – bij ernstig gebruik – een verhoogde kans op vroeggeboorte. Bovendien kan blootstelling aan alcohol ernstige gedrags- en ontwikkelingsproblemen veroorzaken die levenslang invloed hebben "

Afbreken

De alcohol uit een glaasje wijn voor de moeder makkelijker af te breken dan voor het kind. "Bij het kind is het alcoholniveau hetzelfde als bij de moeder, maar het kind kan het veel slechter afbreken. De capaciteit om alcohol af te breken van de baby is slechts vier procent van dat van de moeder. Bovendien hoopt de alcohol zich op in het vruchtwater, waardoor er sprake is van langdurige blootstelling."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw advies: vaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen

Het nieuwe bloedonderzoek moet vrouwen wijzen op de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap. "Ook willen we alcoholgebruik in de zwangerschap bespreekbaar maken, zodat we zwangere vrouwen kunnen ondersteunen als stoppen met drinken moeilijk is. Er is goede hulp beschikbaar."

Lage hoeveelheden

Volgens Birgit Koch, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC kan de test ook lage hoeveelheden detecteren. "Stel je hebt een glas wijn gedronken, dan kunnen we dat zien, maar we houden wel de grens aan van een glas. Dus een bonbon met wat alcohol, zie je mogelijk niet."

Gynaecologen van het Erasmus MC willen de test het liefst standaard aan alle zwangere vrouwen aanbieden. Vrouwen die het niet willen kunnen dit aangeven. De gynaecologen zullen dan wel met de vrouw in gesprek gaan waarom ze de test niet willen.