Tweede Kamer wil gratis testen

PCR-test voor een prikkie? 'Prijzen dalen door concurrentie'

20 mei 2021 15:09 Aangepast: 24 mei 2021 10:06
Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Gratis een PCR-test doen om op vakantie te kunnen: daarvoor pleit een meerderheid van de Tweede Kamer. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn zouden niet achtergesteld mogen worden. De prijs van een test varieert nu tussen de 80 en 145 euro – al daalt dat bedrag door de onderlinge concurrentie steeds meer.

Tijdens een debat in Den Haag bleek gisteren dat een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor een gratis test voor vakantiegangers. Een veelgehoord argument: het zou niet eerlijk zijn als mensen die nog niet gevaccineerd zijn voor extra kosten komen te staan als zij naar het buitenland willen. De overheid zou in dat geval voor de kosten moeten opdraaien.

ANWB

Ook ANWB pleit voor gratis – of op z'n minst goedkopere – testen. "De hoge prijzen zijn een regelrechte aanslag op het vakantiebudget", zegt directeur Marjon Kaper tegen EditieNL. Dat houdt mensen tegen om op vakantie te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: elke Nederlander gratis test voor zomervakantie

Op dit moment zijn sommige mensen wel gevaccineerd en anderen niet. Die laatste groep zou volgens ANWB moeten worden tegemoetgekomen. "Beide groepen moeten gelijk worden behandeld."

Het liefst wil de toeristenbond dat het testen gratis wordt. "In sommige andere landen is dat ook het geval. Waarom dan niet hier?"

Kosten PCR-test

Op dit moment moeten reizigers naar een van de vele commerciële bureaus voor een PCR-test plus reiscertificaat. De kosten zijn verschillend per aanbieder, maar liggen vaak tussen de 85 en 145 euro. Als je met het gezin op vakantie gaat kunnen die kosten dus nogal oplopen. Als gezin met twee kinderen ben je al snel tussen de 340 en 580 euro kwijt aan testen.

Concurrentie

De hoogte van de prijzen van de PCR-testen hangt af van een aantal factoren, legt hoogleraar marketing Kitty Koelemeijer uit. "Zoals de schaarste: hoe gemakkelijk kom je aan zo'n test? Je ziet dat dat er steeds meer aanbieders zijn. Die gaan de concurrentiestrijd met elkaar." Dat heeft invloed op de prijs.

Ook de bereidheid om ervoor te betalen speelt mee. "Daarnaast zie je dat de test steeds meer een gemeengoed wordt, wat de prijzen ook weer doet dalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meteen loopt het storm: Nederlanders boeken vakanties na versoepelingen

Bij het bedrijf Spoedtest.nl zijn de prijzen voor een PCR-test de afgelopen tijd al gedaald. Volgens directeur Rasmus Emmelkamp is de kans groot dat dat zo doorgaat. "We zijn het grootste testbedrijf van Nederland. Het aantal locaties stijgt snel. Per 1 juni hebben we honderd vestigingen. Dat levert schaalvoordeel op."

Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl

TUI

Bovendien zijn veel mensen sinds een week vakanties aan het boeken. "De afgelopen tijd zie ik een enorme toename in het aantal afspraken. En Spoedtest.nl heeft een samenwerking met TUI, dus zij gaan waarschijnlijk nog meer naar ons doorsturen. Op die manier kan ik mijn vaste kosten dekken, dus de prijzen kunnen lager."

Toch geldt dat niet voor alle testbedrijven. "Kleine bedrijfjes moeten veel geld uitgeven aan marketing. Ik verwacht niet dat zij hun testen enorm goedkoop kunnen aanbieden."

Reisorganisaties

Verschillende reisorganisaties spelen slim in op de PCR-testen. Hier en daar worden de testen al goedkoper aangeboden in combinatie met een vakantie. Zo hoeven mensen die een reis boeken bij Corendon, TUI en Prijsvrij slechts zo'n 40 euro te betalen.

Burger tegemoetkomen

Zelf kan hij dankzij de bekendheid van zijn bedrijf juist afschalen op marketingkosten. "Ik geef per maand meer dan een miljoen uit aan Google. Als ik dat niet meer hoef te doen, hoef ik dat niet meer door te berekenen in de prijzen van de testen. Het zou mooi zijn als we daardoor de reisbranche en de burger kunnen helpen door een lagere prijs te hanteren."

Hij vindt dat iedereen betaalbaar op vakantie zou moeten kunnen. "Als je een gezin hebt met drie kinderen en iedereen moet een dure test doen, dan is je vakantie niet te betalen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore