OLVG

Raphaella onderging maagverkleining als dagbehandeling: 'Meteen weer op de been'

21 mei 2021 10:29 Aangepast: 21 mei 2021 15:11
Raphaella Brown onderging een maagverkleining in de vorm van een dagbehandeling

Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam denkt de oplossing in handen te hebben tegen de ellenlange wachtlijsten die na de coronagolven zijn ontstaan. Operaties waarbij patiënten normaal gesproken in het ziekenhuis overnachten, worden voortaan als dagbehandeling uitgevoerd.

In Nederland zijn er door de pandemie minimaal 140.000 operaties uitgesteld volgens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Door hier  dagbehandelingen van te maken moeten patiënten sneller aan de beurt zijn voor hun operatie.

Verschillende operaties worden al als dagbehandeling aangeboden. Zo kun je een schouderoperatie en dotteroperatie ondergaan. Daarnaast kunnen borstkankerpatiënten een borstsparende operatie krijgen als dagbehandeling.

Lange wachttijd 

Ook een maagverkleining valt onder de mogelijkheden. Raphaella Brown onderging deze operatie in de vorm van een dagbehandeling. "De operatie was voor mij meteen een zegen", vertelt ze aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal ziekenhuisopnames hard naar beneden: kwart lager dan tijdens piek

Het idee van een dagbehandeling vond Brown best spannend. "Maar voor een nachtje blijven slapen moest ik acht maanden of langer wachten. En ik dacht: als ze het aanbieden dan zullen ze het kunnen." Dat bleek achteraf een goede keuze. "Het viel mij allemaal heel erg mee."

Snel naar huis

Na afloop van de operatie mocht Brown al snel het ziekenhuis verlaten. "Je moet al heel snel lopen, binnen een uur. Als dat goed gaat mag je weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als alleen een maagverkleining nog 'n optie is: dit zijn de voorwaarden en risico's

Brown vond het erg prettig om thuis te herstellen van haar operatie. "Er is een app waarbij je om de paar uur je pijn een cijfer moet geven. En je mag niet verder dan een uur van het ziekenhuis wonen. Voor mij was het de beste beslissing ooit."

Overbezetting 

Het OLVG hoopt dit nog meer mensen te kunnen bieden. "Voor corona waren we al bezig om te kijken of we blijven slapen konden terugdringen en meer dagbehandelingen konden doen", vertelt persvoorlichter Saskia van den Boom aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jarige Daniël (7) ontvangt 15.000 kaarten na oproep ziekenhuis: 'Hartverwarmend'

"Toen kwam corona, waardoor er helemaal geen nachten meer overbleven dat patiënten konden blijven slapen omdat er geen bedden en geen verpleegkundigen waren."

Secuur te werk

De invoering van de dagbehandeling is volgens het ziekenhuis een enorme verbetering in het proces voor de patiënt. Om de dagbehandeling mogelijk te maken moet er rekening gehouden worden met een aantal dingen. "Ten eerste lichten we de patiënt van tevoren heel goed in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuis moet van medische missers beschuldigde arts weer laten werken

Het OLVG ziekenhuis in Amsterdam Het OLVG ziekenhuis in Amsterdam

Ook wordt er gesproken met de anesthesist om ervoor te zorgen dat de patiënt niet te veel morfine krijgt toegediend. "Zodat de patiënt niet te suf is na de operatie." Daarnaast wisselt de patiënt veel af tussen bed en stoel om eerder in de benen te kunnen zijn.

Voordelen

Het voordeel van thuis herstellen is dat je thuis meer doet qua bewegen. "Want in het ziekenhuis lig je alleen maar in je bed, door te bewegen heb je minder kans op trombose en longembolie. En we zien dat patiënten minder pijn ervaren als ze thuis zijn." Ook de kosten zijn voordelig. "Je hoeft niet voor duizend euro per nacht te blijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore