Onaangename geur

Ontslagen vanwege geur: zo vertel je iemand dat -ie stinkt

20 mei 2021 11:04 Aangepast: 20 mei 2021 13:15
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Bij de Provincie Noord-Holland is een receptioniste ontslagen, omdat ze stonk naar urine. Meerdere malen werd het tegen haar gezegd, maar de oorzaak bleef onduidelijk en er kwam geen oplossing voor de stank. Dat zal een lastig gesprek zijn geweest, dat je misschien liever uit de weg gaat. Want hoe zeg je tegen iemand dat diegene stinkt?

De vrouw die werd ontslagen bij de Provincie Noord-Holland had meerdere keren te horen gekregen dat ze een onprettige lichaamsgeur had. Er is een gepaste manier om dit aan te kaarten volgens etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema. Namelijk: "Formuleer het op een voorzichtige manier."

Onaangename geur

"Je weet het misschien niet, het is waarschijnlijk niet bekend, maar je verspreidt een bepaalde lichaamsgeur die onaangenaam is, kan je daar wat aan doen?" Op deze manier iemand erop attenderen dat die onaangenaam ruikt is volgens Ritsema het meest gepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Receptioniste die naar urine ruikt terecht ontslagen

Het woord 'stinken' moet vermeden worden, vindt Ritsema. "Je moet het over lichaamsgeur hebben", legt ze uit aan EditieNL.

Behulpzaam

Dit bij iemand aankaarten is vervelend, maar toch vindt Ritsema het belangrijk om het wel te doen. "Vooral omdat het in principe te verhelpen moet zijn. Je moet niet klagen dat iemand 30 kilo te zwaar is of scheel kijkt. Daar kan diegene direct niet iets aan doen. Maar bij geur kun je dat wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

Het idee achter dit gesprek moet zijn dat je diegene wil helpen of waarschuwen. "Het is heel vervelend en vaak weten ze het ook helemaal niet, dus de bedoeling is om iemand te redden, anders worden ze een sociale outcast."

Eigen lichaamsgeur

Niet iedereen is even gevoelig voor geuren. Weet je dan wel hoe je ruikt? "Je wordt snel minder gevoelig voor geuren in je directe omgeving, dus het kan zijn dat je minder gevoelig voor je eigen lichaamsgeuren wordt", vertelt Ilja Croijmans, geuronderzoeker aan de Universiteit van Utrecht aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stop je lichaamsgeur in een potje, zo word je altijd gevonden

Ilja Croijmans, geuronderzoeker aan de Universiteit van Utrecht Ilja Croijmans, geuronderzoeker aan de Universiteit van Utrecht

Daarnaast kan het ook zo zijn dat die persoon anosmie heeft, wat inhoudt dat je geen reukvermogen hebt. "Dan worden mensen ook heel onzeker over hoe ze ruiken. In dat geval gebruiken ze vaak heel veel deo of gaan ze vaak douchen."

Stank aankaarten

Binnen een bedrijf kunnen werknemers zelf het gesprek aangaan of hun chef inschakelen. "Dat hangt af van de verhoudingen die je met de desbetreffende collega hebt. Als het een prettige collegiale verhouding is, dan kan je het beter zelf doen, dat is beter dan via de chef", legt Ritsema uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stankmysterie provincie Utrecht na ruim een dag eindelijk opgelost

Maar sta je op een minder goede voet met de collega, dan is de chef om hulp vragen verstandig. Anoniem klagen over de geur is wat Ritsema betreft een absolute no go. "Dat vind ik helemaal niks. Dat is buitengewoon onaangenaam. Je moet dat soort dingen rechtstreeks in een persoonlijk gesprek benoemen, geen anonieme meldingen."

Minder knoflook

En als jij zelf ooit te horen krijgt dat je niet lekker ruikt, dan zijn er verschillende dingen die je eraan kunt doen. "Dan kan je deodorant gebruiken. Ook kun je je dieet aanpassen, bijvoorbeeld door geen eieren en knoflook te eten. Of in sommige gevallen kun je met de huisarts praten als de geur langer aanhoudt", verklaart Croijmans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore