Songfestival

Van songfestivalwinst naar radiohit: 'Dat is ontzettend moeilijk'

18 mei 2021 17:45
Duncan Laurence won in 2019 het songfestival met het nummer Arcade Beeld © ANP foto

Vanavond vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Artiesten uit 39 landen hebben een nummer gemaakt waarmee ze hopen hoog te eindigen op het scorebord door douze points te scoren. Maar sommige nummers bereiken de internationale hitlijsten. Hoe groot is de kans dat een nummer de volgende Waterloo of Arcade wordt?

In 2019 won Duncan Laurence het songfestival met zijn nummer Arcade. Een enorme eer, maar hier hield het succes van het nummer niet op. Twee jaar later is het nummer nog steeds een hit en heeft het zelfs de Billboard lijsten in de Verenigde Staten gehaald. Ook mocht Duncan optreden bij de show van Ellen DeGeneres.

Hit in Amerika

En dat internationale succes merkt ook Wouter Hardy, de producer van het winnende liedje. "In 2019 weet je dan nog niet wat er gaat gebeuren met zo'n track. Normaal gesproken ebt zo'n track langzaam een beetje weg. Maar dan hoor je in een keer dat Amerika aanhaakt", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemmen bij het songfestival: buurlanden kiezen vaak voor elkaar

En dat brengt extra trotsheid met zich mee. "Ook doordat het los van het songfestival staat en in zo'n groot land zo'n succes behaalt. Dat is voor een Nederlandse producer wel heel tof uiteraard."

Visitekaartje

Uiteindelijk is Duncan Laurence het gezicht van het nummer, maar het succes heeft ook effect op de carrière van Hardy. "Het is sowieso wel een visitekaartje. Ik word gebeld door artiesten uit de Verenigde Staten met de vraag of ik met hen wil werken, dat heb je anders niet snel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen voetbal tegelijk met Songfestival in Rotterdam

Ook het optreden bij Ellen had grote gevolgen. "Dat is natuurlijk zo'n groot publiek. Als je daar staat ben je sowieso al iemand. Maar mensen gaan dan op zoek naar de persoon achter het nummer. En dan komen ze bij mij terecht, wat wel heel tof is."

Heilige graal

En het succes dat Arcade behaalde buiten het songfestival is uniek, weet ook muziekjournalist Stefan Raatgever. "Dat is natuurlijk ontzettend knap. Het is voor Europese artiesten ook echt de heilige graal om in Amerika te scoren." Ook is Arcade het meest gestreamde songfestivalliedje aller tijden. "Hij heeft het echt geweldig gedaan", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De prijzen die je (niet) wilt winnen op het songfestival

Het gebeurt niet vaak dat een nummer boven het songfestival uitstijgt. "Dat is ook ontzettend moeilijk. Die liedjes zijn vastgeklonken aan die wedstrijd. En op het moment dat de wedstrijd is afgelopen denk je als artiest: ik heb gewonnen, ik ben er. Maar nee, dan moet je juist aan de slag."

Van songfestivalhit naar radiohit

Het schoolvoorbeeld van hoe dat moet is volgens hem het nummer 'Euphoria' van Loreen, dat het festival won voor Zweden in 2012. "Dat is een hit geworden die in de clubs en op de radio terecht kwam en ook steeds bovenaan lijstjes van beste songfestivalnummers ooit gemaakt komt te staan."

Op het moment dat een nummer het festival wint, zou de artiest volgens Raatgever er dus alles aan moeten doen om er een Europese hit van te maken. "Die verder gaat dan het festival en ook op de radiozenders terecht komt." En wie weet overstijgt het binnenkort de streamingcijfers van Arcade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore