Er moet meer aandacht komen voor stilgeboren baby's, dat vindt Stichting Nova. Elke dag overlijden er in Nederland vier baby's nog voordat ze geboren worden. Bij een groot deel van deze baby's is de oorzaak van het overlijden onbekend. En dat moet veranderen, vindt Ruth van den IJssel van de stichting. Zelf maakte zij dit ook mee.
Jaarlijks sterven er in Nederland tussen de 1200 en 1500 baby's, ouder dan 22 weken, tijdens de zwangerschap. Stichting Nova ondersteunt ouders die hiermee te maken krijgen. "Zij zijn ontzettend verdrietig en wij geven ze opties en mogelijkheden over wat ze kunnen doen in een situatie waarin zij zelf vaak geen idee hebben wat te doen", vertelt Ruth van den IJssel van Stichting Nova aan EditieNL.
Verwarrende tijd
Zelf kreeg zij ook te maken met het verlies van een kindje. "Die overleed in mijn buik na 32 weken zwangerschap. Er werd toen geen oorzaak van overlijden gevonden." Na het verlies voelde ze intens verdriet. "En als moeder ga je dan toch googelen, hoe kan dit zijn gebeurd?"

Maar het internet bleek voor haar geen hulp. "Dan vind je websites waarop staat vermeld dat roken en alcohol een grotere kans geven op doodgeboortes, mar dat was bij mij allemaal niet het geval." Het verlies leidde bij haar tot heel veel vragen. "Daarom heb ik de stichting opgericht om andere ouders te helpen om richting te geven in een verwarrende en emotionele tijd van verlies."
Oorzaak onbekend
En dat deze ouders veel vragen hebben is volgens Van Den IJssel erg begrijpelijk. In 20 tot 50 procent van de gevallen wordt er namelijk geen duidelijke oorzaak voor het overlijden gevonden. "Op heel veel stilgeboren baby's wordt onderzoek uitgevoerd, als ouders dat goed vinden. Het lastige is alleen dat uit dat onderzoek in veel gevallen geen oorzaak wordt gevonden."
Medici tasten dus nog vaak in het duister. Hierom hoopt de stichting dat er in de nabije toekomst een onderzoeksmethode in het leven wordt geroepen die ervoor zorgt dat er vaker een oorzaak kan worden gevonden.
Verschillende factoren
Maar dit blijkt nog erg lastig. "Omdat er heel veel voor nodig is voor een kindje om goed te kunnen groeien in de buik van de moeder", legt gynaecoloog en perinatoloog Hilmar Bijma uit aan EditieNL.

Er kan tijdens een zwangerschap veel misgaan. "Bijvoorbeeld het kindje is in aanleg niet goed, er is wat mis met de moederkoek of er is sprake van een infectie. Zo'n kindje is heel kwetsbaar en kan dan niet verder leven." Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor het vroegtijdig overlijden van een foetus, hierdoor is het ontdekken ervan vaak lastig. "Zelfs als alle onderzoeken in worden gezet."
Onderzoek
Deze doodsoorzaak achterhalen wordt momenteel al op verschillende manieren gedaan. "Ouders krijgen na overlijden de optie om basisonderzoek uit te laten voeren op hun kindje. Dat bestaat allereerst uit obductie, daarbij worden de orgaansystemen en het weefsel van de baby onderzocht door een arts die veel verstand heeft van hoe de normale aanleg en structuur van organen is."

Daarnaast kan de placenta worden onderzocht. Ook kunnen de chromosomen van de baby worden onderzocht door middel van vruchtwaterpunctie. "Sommige ziekenhuizen bieden ook MRI-scan aan, maar daar wordt verschillend over gedacht en daarom niet overal aangeboden als onderzoeksoptie."
Herhaling
Het vinden van de oorzaak van overlijden kan helpen bij het verwerken volgens Bijma, maar het is ook belangrijke informatie voor ouders die het graag opnieuw willen proberen. "Het is een verschrikkelijk verlies en het is belangrijk om een oorzaak van overlijden te vinden om zo iets te kunnen zeggen over de kans op herhaling."