Versoepelingen

Pretparken (bijna) klaar voor opening: 'Laatste puntjes op de i'

18 mei 2021 17:16
Medewerkers van de Efteling zijn er klaar voor Beeld © EditieNL

Pretparkliefhebbers kunnen hun hart ophalen: vanaf morgen mogen ze eindelijk weer in de achtbaan. Het openen van de attractieparken hoort in het pakket van versoepelingen dat woensdag ingaat, alleen stellen sommige parken de opening nog een paar dagen uit. Achter de schermen zijn de Nederlandse pretparken namelijk druk bezig om alles gereed te maken voor de opening.

De Efteling opent morgen meteen op de eerste dag dat het weer mag haar deuren. Daar zitten wel wat haken en ogen aan: alleen buitenattracties mogen open van het kabinet. Wel de Python dus, maar niet Droomvlucht. Ondanks dat de Efteling hoopt dat ook binnenattracties snel weer open mogen, is het attractiepark blij dat het na de maandenlange sluiting eindelijk weer bezoekers mag ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelingen kunnen doorgaan, vanaf woensdag kunnen we weer wat meer

"We waren al weken klaar om open te gaan", vertelt woordvoerder Steven van Gils. "Toen het besluit vorige week nog niet definitief was, zijn we al begonnen alles klaar te maken." Van personeel inroosteren tot inkopen doen, alles werd gereed gemaakt.

Puntjes op de i

Het onderhoud in het park ging ook tijdens de sluiting door. "De attracties moeten blijven rijden om goed te blijven functioneren. De afgelopen dagen was het voornamelijk nog opruimen en echt puntjes op de i zetten." En dus kan het pretpark morgen gewoon al open. "We hopen de verliezen van vorig jaar goed te kunnen maken, maar het hangt echt van de versoepelingen af."

Ook Attractiepark Toverland in Sevenum gaat morgen open. Dat is een bewuste keuze: het pretpark bestaat dan namelijk twintig jaar. "Toen we hoorden dat 19 mei de mogelijke datum zou worden zijn we daar vol op gaan inzetten", vertelt woordvoerder Tessa Maessen.

De laatste voorbereidingen worden getroffen De laatste voorbereidingen worden getroffen

Ze hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten in het Limburgse attractiepark. "De attracties zijn onderhouden en de beplanting ligt er keurig bij. In principe waren we er klaar voor." Maar ook hier moesten nog wel wat puntjes op de i gezet worden. "Alle toiletten weer poetsen, koelingen vullen... En je moet altijd afwachten wat voor maatregelen er gaan gelden. We hebben ook wat wachtrijen moeten verleggen van attracties waarvan de rit buiten is, maar het instapstation binnen."

Warmdraaien

Flink aanpoten dus om alles op tijd klaar te maken. Sommige pretparken kozen ervoor om daar iets meer de tijd voor te nemen, zoals Duinrell in Wassenaar. "We hebben ervoor gekozen om zaterdag open te gaan omdat we zien dat onze belangrijkste doelgroep bestaat uit gezinnen met kinderen en schoolreisjes", vertelt woordvoerder Cindy van Kester. "Die reisjes stonden nog niet geboekt en kinderen moeten gewoon nog naar school."

In Duinrell draaiden wat attracties vandaag warm In Duinrell draaiden wat attracties vandaag warm

De komende dagen worden daarom ook hier puntjes op de i gezet. Dat heeft voor een groot deel met personeel te maken. "Duinrell werkt veel met seizoensmedewerkers, die we moeten werven. We hebben een poule met vaste mensen maar ook zeker medewerkers die dit seizoen nieuw zullen beginnen. We willen dat goed inwerken", legt Van Kester uit.

Voor het onderhoud aan attracties is afgelopen winter uitgebreid de tijd genomen. "We zijn nu heel goed aan het schoonmaken. Alles blinkt en staat er weer klaar voor. We hadden vandaag een schoolklas die achter de schermen kwam kijken, daarmee hebben we drie attracties meteen warmgedraaid."

Opfristraining

Walibi Holland start het pretparkseizoen ook nog niet woensdag. Vrijdag 21 mei zijn gasten weer welkom. Walibi had de extra dagen nodig om het park op te bouwen. "Denk aan kleine dingen, zoals horecapunten waar alle versartikelen worden klaargezet. Het personeel is ingewerkt, maar krijgt de komende dagen nog een kleine opfristraining." De attracties zijn er klaar voor. "Die zijn gekeurd en alles is onderhouden. Ze zijn tussendoor blijven draaien."

Een nu nog leeg Walibi Holland Een nu nog leeg Walibi Holland

De meeste andere pretparken in Nederland gaan ook op vrijdag of zaterdag open, waaronder Attractiepark Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn, Drievliet, Pretpark de Valkenier en Drouwenerzand. De meeste dierentuinen gaan wel woensdag open.

Dat is niet gek, zegt pretparkdeskundige Goof Lukken. "Voor dierentuinen is het een makkelijkere stap vooruit, want daar blijft alles doordraaien. Bij een pretpark moet je van 0 naar 700 man", legt hij uit. Het inroosteren van mensen kan tijd kosten, maar het bevoorraden bijvoorbeeld ook. "In sommige gevallen heb je extra tijd nodig." Ook is er vaak een economische afweging, zoals bij Duinrell: "In het voorseizoen hebben parken zoals Walibi beperkte openingstijden. De weekdagen zijn minder belangrijk, behalve als er schoolreisjes zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore